Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

13-åriga Vinisha vann pris för klimatsmart uppfinning

Foto: Children’s Climate Prize

Ett solcellsdrivet strykjärn. 

13-åriga Vinisha Umashankar från Indien utsågs till vinnare i ”Childrens climate prize” 2020. 

– Jag insåg att jag behövde göra någonting, säger hon till Svenska Dagbladet

10 miljoner koleldade strykjärn används i Indien varje dag. Inte särskilt kostnadseffektivt, inget vidare för miljön, eller för människorna som använder dem, tänkte 13-åriga Vinisha från indiska staden Tiruvannamalai.

– Försäljarna tjänar inte så mycket pengar, så jag ville lägga till några extra funktioner. Men det viktigaste var att förhindra att de använder träkol, eftersom det är ett stort problem, säger Vinisha till Svenska Dagbladet.

Så hon kom på idén om solcellsdrivna strykjärn, eller närmare bestämt strykvagn. Hon installerade solceller ovanpå en cykelvagn som hjälper till att förse strykjärnet med ström.

– Jag insåg att jag behövde göra någonting. Redan när jag var yngre förstod jag att många inte är medvetna om klimatförändringarna, de inser inte att det är på riktigt, säger hon.

Och för det förärades hon med ”Childrens climate prize” 2020.

Drömmer om att bli forskare

Prispengarna på 100 000 kronor kommer att gå till att förbättra hennes uppfinning, och i framtiden siktar hon mot att knäcka fler klimatsmarta lösningar. 

– Jag skulle vilja bli forskare och göra uppfinningar som hjälper människor. De flesta av mina idéer handlar om att göra saker mer miljövänliga. Till exempel skulle jag vilja uppfinna en miljövänlig takfläkt, säger hon till tidningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.