En bild på Atlanten, från rymden. Foto: NASA / ZUMAPRESS.COM/IBLEn bild på Atlanten, från rymden. Foto: NASA / ZUMAPRESS.COM/IBL
En bild på Atlanten, från rymden.  Foto: NASA / ZUMAPRESS.COM/IBL
Vita huset benämns i studien som en plats som ligger i riskzonen. Foto: Wikimedia CommonsVita huset benämns i studien som en plats som ligger i riskzonen. Foto: Wikimedia Commons
Vita huset benämns i studien som en plats som ligger i riskzonen.  Foto: Wikimedia Commons

13 000 historiska platser kan förstöras av klimatförändringar

Publicerad

Höjda havsnivåer riskerar att lämna tusentals amerikanska arkeologiska lämningar och kända byggnader under vatten.

Skälet sägs vara klimatförändringarna, som gör planeten varmare och vattennivån högre. 

Genom att analysera data över mänsklig bosättning, samt studera den förutspådda höjningen av havsnivåerna, har amerikanska forskare kommit till slutsatsen att över 13 000 arkeologiska lämningar samt kända byggnader i USA kommer att ligga under vatten innan år 2100. 

– Effekten av klimatförändringarna, i synnerhet höjda vattennivåer, är den största utmaningen som vårt yrke någonsin haft, säger antropologen David Anderson till National Geographic.

Forskarna oroliga – historia kan gå förlorad

Platser som skulle kunna drabbas är sådana som finns på låg höjd, nära kusten – bland annat nämns Vita huset i Washington DC i studien. Studien fokuserar dock inte på enskilda platser, och det går inte att säga exakt vilka lämningar och byggnader som kommer drabbas. 

Forskarna är nu oroliga för att mycket historia kommer gå förlorad. 

– Inga arkeologiska lämningar är oviktiga, säger David Anderson. 

I och med havsnivåernas höjning beräknas även miljontals människor tvingas fly eller flytta inåt landet. 

Vill du läsa mer om klimatet? Följ Expressen Klimat på Facebook. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag