11 smarta tips: Så enkelt klimatsäkrar du julfirandet

Björn Ferry och Heidi Andersson berättar om det äckligaste de har ätit för klimatets skull samt om hur de satsar på ett fossilfritt liv.
Det går att vara mer klimatsmart på julbordet. Bilden är ett montage. Foto: Adobe Stock, Shutterstock, Petter Oftedal, Klara Desser, Thomas Carlén, Bodil Bergqvist, Suvad Mrkonjic
Montage: Helén Rasmusen

Nej, du måste inte avstå från allt för att vara klimatsmart i jul.

Här är bästa tipsen om hur du firar med omsorg om planeten – utan att göra avkall på traditionerna.

Experterna delar med sig av fiffigaste klimatknepen för maten, drycken, och allt det andra som hör julen till.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/hotspot/julbord/

Därför är det smart att klimatsäkra dessa 11 produkter:

1. KAFFE OCH TE: När man odlar kaffe och te används mycket konstgödsel och bekämpningsmedel – som påverkar miljön. Odlingarna ligger ofta i utvecklingsländer och sköts inte sällan av arbetare som får låga löner och har svåra arbetsförhållanden. Därtill kommer långa transporter som också de har en inverkan på klimatet. Jonna Elofsson Bjesse, miljövetare och kommunikationsansvarig på föreningen Medveten konsumtion, rekommenderar:

Tillred bara så mycket som du verkligen behöver. I nuläget slänger svenskarna var tredje kopp kaffe i slasken. 

■ Titta efter ekologiskt och Fairtrade-märkt kaffe och te. Byt gärna ut några koppar kaffe eller svart te mot ett smakrikt örtte, helst ekologiskt och närproducerat.

Läs mer


2. CHOKLAD: Choklad hör till de livsmedel som påverkar klimatet mycket, dels för att man ofta skövlar regnskog för att ge plats för kakaoodlingarna, och dels för att det kan bli övergödning och förgiftade marker och vattendrag. Än värre blir det om det även är palmolja i chokladen, för palmolja odlas oftast där man tidigare haft regnskog. Det innebär stora konsekvenser för växt- och djurliv. Utsläppen av växthusgaser ökar också, påpekar Anna Richert, som är matexpert på Världsnaturfonden. Dessutom finns det sociala och etiska problem med kakao- och palmoljeplantagerna. Det förekommer barnarbete och oerhört tuffa villkor för många av arbetarna i kakaoproduktionen. Anna Richerts råd: 

■ Välj miljömärkt choklad och ät hellre lite av god kvalitet än mycket och billigt. 

■ Den choklad som vi äter ska enligt WWF:s matexpert vara certifierad av en tredjepart, det vill säga inte bara av tillverkarna själva. Fairtrade, Rainforest och ekologiskt är certifieringar man kan lita på så långt det går

Läs mer


3. JULKLAPPAR: ”Det är inte hållbart att konsumera på det sätt som vi gör i dag. Det kanske låter lite tråkigt, men vi måste lära av levnadssättet före efterkrigstiden. På den tiden var det inte slit och släng, man använde det man hade och man använde det länge”, säger Jonna Elofsson Bjesse, miljövetare och kommunikationsansvarig på Medveten konsumtion. 

■ ”Vill man prompt köra med julklappar kan man exempelvis välja second hand eller ge bort tjänster och presentkort på upplevelser”, säger Jonna Elofsson Bjesse. 

■ Nätverket Klimatklubben och föreningen Medveten konsumtion har i år valt att föra fram alternativ till konsumtionstrendande julklappar: Vegokokboken.

Läs mer


4. E- HANDEL: E-handel skulle kunna vara miljövänligare än att att vi tar oss till butikerna. Men det kräver att vi konsumenter planerar våra inköp, kanske låter leveransen ta lite längre tid – och att företagen exempelvis har mindre luft i förpackningarna. ”Att klicka hem samma klänning i tre storlekar för att prova i bostaden är ett otyg, för returerna ger stor klimatpåverkan”, säger Svante Axelsson från Fossilfritt Sverige. Henrik Pålsson, docent i förpackningslogistik vid Lunds universitet ger följande råd:

Undvik köp med flygfrakt.

Planera inköpen så att flera beställningar kan levereras samtidigt i stället för att exempelvis klicka hem tre böcker vid tre olika tillfällen.

■ Välj längre leveranstid, om det är möjligt (det gör att man kan packa godstransporten bättre och samlasta mer).

Undvik produktreturer, som ofta genererar långa godstransporter och nya förpackningar.

■ Kör inte bil till utlämningsställen eller planera åtminstone att du hämtar varorna i samband med att du gör andra ärenden.

Läs mer


5. SILL: Mycket av sillen i guiden har grönt ljus, men den vårlekande sillen, exempelvis, är i mycket dålig kondition. Den fiskas med så kallade mängdfångande redskap som kräver liten ansträngning och lite bränsle i förhållande till stor fångst. ”Sill, strömming och makrill står också längre ner i näringskedjan och ger lägre klimatavtryck”, säger Karin Glaumann, fiskexpert på WWF. Hennes tips:

■ Undvik vårlekande sill.

■ Håll utkik efter MSE-certifiering.

Läs mer


6. DUKNING/PRYDNADSSAKER: Tero Marjamäki, presschef på Blocket, tipsar:

■ I stället för att köpa nya juldekorationer kan man använda sig av naturen – gransris, kottar, rönnbär och träbitar. ”Det luktar också väldigt gott. 

■ Vid dukningen är ett tips att dekorera med mat. Torka apelsinskivor, trä rönnbär på tråd och lägg på bordet, knyt fast kanelstänger på granris, skriv gästernas namn på pepparkakor som bordsplacering.

Läs mer


7. ÅL: Ålen är en av våra mest hotade fiskar, men mer än varannan fiskbutik säljer ål till jul. Det visar en ny undersökning som Världsnaturfonden WWF gjort. Det är lätt att tänka att några små ålbitar till jul inte spelar så stor roll, men WWF:s fiskexpert Karin Glaumann förklarar att 90 procent av ålen har försvunnit de tre senaste decennierna och att vi behöver göra allt vi kan för att rädda den. Glaumanns rekommendation:

■ Välj i stället afrikansk ålmal. Den odlas i södra Sverige och är mycket bättre för miljön. Den föds upp på vegetariskt fiskfoder och odlas i landbaserade anläggningar, som inte släpper inte ut närsalter till omgivande miljön. Vattnet återanvänds dessutom.

Läs mer


8. SKINKA: Svensk skinka har stränga regler för djurskydd och certifierat sojafoder. Världsnaturfonden lyfter fram ekologisk skinka framför annan, för att grisarna då får tillgång till utomhusvistelse. För de Kravmärkta grisarna gäller också att de får böka i jorden och lerbada. ”Fodret är odlat utan bekämpningsmedel och mineralgödsel, det är bra för den biologiska mångfalden och klimatet”, förklarar Anna Richert, matexpert på WWF. 

Ekoskinka: Djuren får gå ute och fodret är odlat utan bekämpningsmedel och mineralgödsel. 

Kravskinka: Ännu hårdare klimatkrav än för eko. Djuren får böka fritt.

Klimatcertifierad skinka: Tuffa klimatkrav, dock inga krav på djurskydd.

Läs mer.
 

9. KÖTTBULLAR: Ett kilo nötkött orsakar 4,5 gånger högre utsläpp än ett kilo fläskkött – som i sin tur leder till 2,5 gånger högre utsläpp än ett kilo kyckling. Allra minst blir koldioxidavtrycket om du väljer vegofärs.

Eva och Mats Hildén som skrivit ”Köttälskarens nästan vegetariska kokbok” tipsar om följande livsmedel att ”späda ut” köttet med:

Riven aubergine, havregryn, finhackad svamp, riven zucchini, finhackade solrosfrön och nötter, kokta och mixade bönor, kokta linser, vegofärs och kokt ris.

■ Genom att välja annat än nötfärs (som fläskfärs) minskar du också klimatavtrycket.

 Läs mer. 


10. LAX: Den mesta laxen som vi äter i Sverige är odlad i Norge. Karin Glaumann, Världsnaturfondens fiskexpert:

■ Välj ASC-märkt eller Krav-certifierad lax. Man kan också välja andra fritt vildfångade laxfiskar som Stillahavslax eller silverlax, vilka påminner om Atlantlaxen, eller odlad röding eller regnbåge. Välj gärna MSC- eller ASC-certifierat

Undvik vildfångad Atlantlax, för laxen i Nordostatlanten har ännu inte återhämtat sig från ett historiskt överfiske.

 Läs mer.


11. BLOMMOR: Många kunder efterfrågar svenska tulpaner och mycket av det som säljs importeras från Nederländerna. Man skulle kunna tro att det per automatik är bättre för klimatet, men de stora växthusen i kallare Europa värms ofta upp av naturgas och kolkraftverk, visar en rapport från Schweiziska Treeze. Hewan Temesghen, generalsekreterare på Fairtrade, säger att det finns flera fördelar med att köpa blommor från bland annat Kenya. ”Med Fairtrade-märkta rosor stöder du dessutom ekonomin i länder där fattigdomen är utbredd. Framför allt för den majoriteten kvinnor som jobbar med blomsterproduktionen”, fortsätter Temesghen. 

Välj bort cellofan och be att få buketten inslagen i papper, som är lättare att återvinna. 

■ Köp torkade blommor i stället för snittblommor.

 Läs mer

Moa Murderess berättar om klimatengagemanget och vad Greta Thunberg betyder.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.