11 000 forskare: Akut klimatkris på jorden

Varnar för ”oöverträffat lidande” • Kräver politiska förändringar
15 000 ungdomar strejkar för klimatet i Vancouver, Kanada den 25 oktber.
Foto: CP/ABACA / CP/ABACA STELLA PICTURES
NASA-bild över Amazonas bränder.
Foto: NASA EARTH OBSERVATORY HANDOUT / EPA / EPA TT NYHETSBYRÅN
Antarktis havsisar smälter.
Foto: Colourbox / Colourbox

Forskare från 153 länder varnar för att mänskligheten står inför ”oöverträffat lidande” på grund av klimatkrisen.

Enligt ett uttalande på tisdagen ser forskarna ”vitala tecken” som indikerar ett globalt nödläge.

”Vi utropar klart och tydligt att planeten står inför ett klimatnödläge”, skriver forskarna, som kräver förändring.

Uttalandet, som över 11 000 forskare ställer sig bakom, publicerades i den vetenskapliga tidsskriften Bio Science på tisdagen. Det var på 40-årsdagen för den första klimatkonferensen i Genève.

Huvudförfattarna som står bakom rapporten är tre klimatforskare från USA med hjälp från Australien och Sydafrika, men forskare inom hela forskningsvärlden finns bland de 11 000 som har skrivit under uppropet. Flera hundra av dem är svenska.

”Forskare har en moralisk skyldighet att tydligt varna mänskligheten för alla katastrofala hot och att ”tell it like it is” (säga som det är). Baserat på denna skyldighet och de grafiska indikatorerna som presenteras nedan förklarar vi, med över 11 ​​000 forskare som har undertecknat världen över, klart och entydigt att planeten Jorden står inför en klimatnödsituation.”, skriver forskarna inledningsvis.

Syftet med varningen är att presentera ett komplett spektrum av ”vitala tecken”, indikatorer, som orsakar nedbrytning av klimatet, och inte endast peka ut koldioxidutsläpp och ökning av yttemperaturen.

Mänskligheten står inför ”oöverträffat lidande på grund av klimatkrisen” om det inte sker stora omvandlingar till det globala samhället, enligt forskarnas skarpa varning, skriver The Guardian, som har tagit del av utsagan som helhet. 

Kräver politiska förändringar

Forskarna pekar ut en överdriven konsumtion kopplad till den rika livsstilen som nära knuten till krisen.

Studien är baserad på data från de senaste 40 åren. Forskarna menar att regeringar misslyckats med att hantera krisen och kräver stora och varaktiga förändringar för att mänskligheten inte ska utsättas ”lidande”.

De brådskande förändringarna innebär att sätta stopp för befolkningsökningen, lämna fossila bränslen, stoppa skogsskövlingen och minska köttkonsumtionen, skriver The Guardian.

Vad är klimat egentligen och hur påverkas det?

Vad är klimat egentligen och hur påverkas det?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.