Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

10 000 dromedarer ska skjutas i Australien

10 000 dromedarer ska skjutas i Australien.Foto: Shutterstock / Shutterstock
Helikopter i Australien.Foto: BAI XUEFEI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Australien värnar om sitt vatten i och med de svåra skogsbränderna. 

Nu ska landet skjuta 10 000 dromedarer då de anses dricka för mycket vatten, skriver Independent.

Professionella jägare inleder jakten på onsdagen och ska skjuta total 10 000 dromedarer. Jakten kommer att göras från helikoptrar.

Anledningen till att dromedarerna ska skjutas är för att de dricker för mycket vatten, något som många har klagat på i och med de svåra skogsbränderna och torkan i Australien.

Flera boende i södra Australien menar att dromedarerna har tagit sig in i samhällen och orsakat förödelse när de har letat efter vattenkällor, skriver Independent.

– Vi har varit fast i jättevarma och obekväma förhållanden och mått dåligt för att dromedarerna har kommit och haft ner staket, gått runt husen och försökt att få vatten genom luftkonditioneringar, säger Marita Baker, styrelsemedlem i regionen, till The Australian.

Australiens storlek i förhållande till Europa. Lågorna visar var det brinner någonstans just nu. Källa: MyFirewatch, Nasa FIRMSGrafik: Helén Rasmusen

Anses vara miljöfarliga

Dromedarerna anses även vara dåliga för miljön då de släpper ut mycket växthusgaser. Djuren släpper ut metan motsvarande ett ton koldioxid per år, rapporterar The Australian.

En talesperson från södra Australiens miljö- och vattendepartement menar att det ökade antalet dromedarerna i landet har orsakat flera problem i regionen.

”Det här är resulterat i skador på infrastrukturen, fara för familjer och samhällen, ökat tryck på betesmarker och kritisk välmående för djurlivet då en del dromedarerna dör av törst eller stampar ihjäl varandra när de försöker få vatten.”, säger talespersonen i ett uttalande till news.com.au.

Att skjuta av 10 000 djur från populationen, som beräknas uppgå till 1,2 miljoner, väntas ta omkring fem dagar.

Dromedarernas kroppar kommer sedan lämnas för att torka innan de bränns upp eller begravs, rapporterar ABC News.

 

RÄTTELSE: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att det handlar om kameler, men det är alltså dromedarer det rör sig om.

Här räddar Sam en kängurubebis från eldkaoset 

Kängurubebisen övergiven – bara meter från lågorna

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.