Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

1 200 ton insekter dör vid tyska vindkraftverk per år

De döda insekterna hämmar vindkraftens energiproduktion.
Foto: CHRISTER WAHLGREN
Enligt studien är det oklart om vindkraften utgör ett hot mot insektsbestånden.
Foto: ANDRE PENNER / AP

Tyska vindkraftverk dödar omkring 1 200 miljarder insekter per år, enligt en ny studie.

För vindkraftverkens rotorblad innebär det en extra vikt på 1 200 ton, vilket minskar energiproduktionen med upp till 50 procent, rapporterar NRK.  

Att vinkraft kan hämmas av döda insekter har varit känt sedan 2001. Då gjordes en nederländsk studie som visade på att insektsliken kunde minska produktionen av vindkraft med upp till 50 procent.

Men studien väckte en annan fråga bland forskare, nämligen: Hur många insekter dör egentligen vid vindkraftverk?

Och nu har svaret kommit. Det i en studie som bygger på insektsforskning, atomsfärisk fysik, vindkraft, aerodynamik och DNA-kartläggning, skriver NRK.

Enligt forskarna vid tyska Center for Aerospace, DLR, flyger omkring 24 000 miljarder insekter genom vindkraftverkens rotorblad per år.

Av dem dör ungefär fem procent, vilket blir 1 200 miljarder insektslik årligen. Om varje litet djur beräknas väga 0,1 gram uppgår den totala vikten för rotorbladen i 1 200 ton.

Insekterna fastnar i vindkraftens rotorblad. Arkivbild.
Foto: EPA TT NYHETSBYRÃÖN

Osäkert om vindkraften hotar insekterna

Den tyska studien kan dock inte svara på om vindkraftsindustrin utgör ett hot för insektsbestånden, eller om vindkraften varit delaktig i att flera insektsarter minskat under de senaste åren.

Anledningen är att det inte går att säga exakt hur många insekter som dött av vindkraftens rotorblad och inte av andra faktorer som bekämpningsmedel, jordbruk, urbanisering och klimatförändringar.

I studien rekommenderar forskarna därför att ytterligare forskning görs i ämnet.

Ett så stort antal påverkade insekter kan dock vara en relevant faktor för insektsbeståndens stabilitet och kan således påverka artskyddet och matkedjan”, skriver Franz Trieb, en av forskarna bakom studien, i en artikel på DLR. 

Enligt en global rapport som publicerades i Science Diriect i april i år är 40 procent av jordens insektsarter utrotningshotade. Samtidigt har den totala mängden insekter minskat med 2,5 procent de senaste 25-30 åren, vilket riskerar att leda till ödesdigra konsekvenser.

Insekterna spelar nämligen en viktig roll som kärnan i många näringskedjor och är därför nödvändiga för såväl djurs som människors överlevnad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.