Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Thunbergs känga till Vattenfall – efter rapport om klimatångest

Greta Thunberg om coronakrisen: ”Vi unga har ett stort ansvar”. Se intervjun med Greta Thunberg i CNN, från i våras.
Klimataktivisten Greta Thunberg kritiserar Vattenfall.Foto: HAYOUNG JEON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Greta i Berlin tillsammans med klimataktivisterna Luisa Neubauer, till vänster, och Adélaïde Charlier, till höger.Foto: NIETFELD KAY/DPA/ABACA / STELLA PICTURES/NIETFELD KAY/DPA/ABACA
Vattenånga stiger från Vattenfalls brunkolkraftverk i Jänschwalde.Foto: Farnum Shakeira / AP TT / NTB SCANPIX

Greta Thunberg riktar kritik mot Vattenfall på Twitter.

Detta efter att Vattenfall publicerat en rapport där de konstaterar att fenomenet ”klimatångest” är ett ”verkligt problem”.

Ett annat ”verkligt problem” är faktumet att Vattenfall år 2020 fortfarande använder fossilgas och driver flera kolkraftverk”, twittrar Greta Thunberg.

Klimataktivisten Greta Thunberg, 17, kritiserar statligt ägda energiföretaget Vattenfall.

Under måndagen kom en rapport från Vattenfall med titeln ”Samtalet om klimatförändringar och dess inverkan på mänskligt beteende”.

”Klimatsamtalet påverkar oss känslomässigt” och ”klimatångest” är ett ”verkligt problem” säger statligt ägda Vattenfall,” twittrar Greta till sina 4,1 miljoner följare, och fortsätter:

Ett annat ”verkligt problem” är faktumet att Vattenfall år 2020 fortfarande använder fossilgas och driver flera kolkraftverk, varav det senaste öppnade 2015.”

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1297796303557099520

Vattenfall har svarat Greta Thunberg med en egen tweet, där de bemöter kritiken.

”Vår plan för minskning av CO2-utsläppen är i linje med Paris-avtalet enligt Science Based Targets Initiative”, skriver de och tillägger att de ”ställer om vår egen produktion av el och värme till förnybart och alternativ med lägre koldioxidutsläpp.”

Vattenfall: Stor klimatoro

Enligt Vattenfalls rapport är nära sju av tio människor ganska eller mycket oroade över klimatförändringar, och efterlyser mer positiv rapportering om klimatet.

Vattenfall påstår i sin studie att negativ rapportering kan leda, ”inte bara till klimatångest, utan också till känslor av maktlöshet hos den enskilda individen och en minskad tendens att vidta åtgärder.”

I rapporten skriver Renée Lertzman, expert inom klimatförändringspsykologi, att man bör ”informera, inspirera och stimulera till handling snarare än förlamning” i stället för att ”agera som en disciplinär terapeut som skriker åt en patient för att han/ hon är för långsam, neurotisk eller inte kan klara att höra sanningen”.

Expressen har sökt Vattenfall som hänvisar till sitt svar på Twitter.

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg var först ut i Sommar i P1 i Sveriges Radio.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.