Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Greta Thunberg reser till USA med segelbåt

Greta Thunberg tar segelbåten till USA
Klimatkämpen Greta Thunberg. Foto: IAN LANGSDON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

I höst ska Greta Thunberg delta i två stora FN-möten om klimatet.

Nu meddelar den flygkritiska 16-åringen att en segelbåt ska ta henne över Atlanten. 

”Jag har blivit erbjuden att åka med på den 18 meter långa tävlingsbåten Malizia II”, skriver hon på Instagram. 

Hur reser du helst i sommar?

Klimataktivisten Greta Thunberg bjuds ständigt in till klimatmöten och evenemang över hela världen.

I augusti korsar hon Atlanten för ett sabbatsår i USA, och ska bland annat delta i två stora klimatmöten. Nu har hon tackat ja till en lång och krävande resa med båten Malizia II. 

”Vi kommer att segla över Atlanten från Storbritannien till New York i mitten av augusti”, skriver hon på Instagram. 

”Vi är hedrade”

Den 18 meter långa båten sjösattes för första gången 2015 och ägs av Yacht Club de Monaco. Segelsällskapet grundades 1953 av prins Rainier av Monaco. Sedan 1984 har den regerande fursten Albert II av Monaco suttit som ordförande.

”Team Malizia är hedrade över att kunna segla Greta Thunberg utsläppsfritt över Atlanten”, skriver seglargruppen på Facebook.

https://www.instagram.com/p/B0fq638CH0L/?utm_source=ig_web_copy_link

Greta Thunberg gick ut nionde klass i år och skulle egentligen börja gymnasiet i höst. Men på grund av sitt engagemang för klimatet har hon valt att ta ett sabbatsår för en långresa till USA och Sydamerika. 

”Det svåra är att det är på andra sidan Atlanten. Och det går inga tåg dit. Eftersom jag inte flyger, på grund av den enorma påverkan på klimatet, kommer det bli en utmaning. Jag har inte listat hur hur jag ska ta mig dit ännu” skrev hon på Instagram i mitten av juni.

”Dags att vakna upp”

Under det kommande året har hon bland annat tackat ja till att delta i klimatmötet på FN-högkvarteret i New York i september och FN:s årliga klimatkonferens COP25 i Chiles huvudstad Santiago i början av december.

”Under det senaste året har miljontals unga höjt sina röster för att få världsledarna att vakna upp och se klimatkrisen. Under de kommande månaderna, i New York och Santiago, kommer det visa sig om de har lyssnat”, skriver hon.

För nästan ett år sedan blev Greta Thunberg ett världskänt namn när hon satte sig utanför Riksdagshuset i Stockholm med skylt med texten: ”Skolstrejk för klimatet”. Initiativet blev startskottet för den internationella rörelsen Fridays for future som lockat unga i tusentals städer att klimatstrejka.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.