Caroline Steinwig, rådgivare för biologisk återvinning, vid branschorganisationen Avfall Sverige. Foto: / PRIVATCaroline Steinwig, rådgivare för biologisk återvinning, vid branschorganisationen Avfall Sverige. Foto: / PRIVAT
Caroline Steinwig, rådgivare för biologisk återvinning, vid branschorganisationen Avfall Sverige.  Foto: / PRIVAT
Slipp trista papperspåsar med återvinningsmaterial – och satsa på smart förvaring. Foto: / TT NYHETSBYRÅNSlipp trista papperspåsar med återvinningsmaterial – och satsa på smart förvaring. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Slipp trista papperspåsar med återvinningsmaterial – och satsa på smart förvaring. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Expert: Så källsorterar du – smart och snyggt

Publicerad

Källsortera – och rädda din miljö.

Inte nog med det: Det går att få det riktigt snyggt i skåp och lådor med separata byttor för metall, glas, plast och papp och tidningar.

– I de nya köken som byggs är man mycket inne på smarta lösningar och lådor, säger Caroline Steinwig vid branschorganisationen Avfall Sverige.

Källsortera ger en mängd olika positiva effekter på vår miljö. Då allt avfall inte bränns, utan återvinns, blir det mindre växthusgaser. I och med att mängden avfall som skickas till deponi också minskar kan värdefulla naturresurser på så sätt sparas.

För dig som vill börja källsortera  – nu har sajten Villalivet.se gjort en specialguide som kan hjälpa dig. Deras smarta tips handlar om utskjutbara lådor i köket och under diskbänken, där man kan sortera matavfall, batterier, glas (ofärgat och färgat), pappersförpackningar, plast, tidningspapper och metall var för sig.

Här finns smarta kärl

Ändamålsenliga behållare finns hos de välsorterade inredningsvaruhusen, men också hos lågprisjättar som Ikea och Rusta.

Sorteringssystemet gör att du slipper överfulla pappers- och plastpåsar med diverse sopor, stående på golvet i kök och hall. 

Caroline Steinwig, rådgivare för biologisk återvinning vid branschorganisationen Avfall Sverige, gillar alla smarta lösningar som gör att vi blir bättre på att källsortera våra sopor:

– Det ska vara enkelt. Tillverkarna av köksinredning är också mycket inne på att det ska finnas källsortering med smarta lådor och lösningar i de moderna köken. Att man väljer att integrera källsortering i hemmet är väldigt bra. 

"Ät upp maten"

Caroline Steinwig har också ett annat råd till oss som väljer att källsortera – exempelvis matavfall.

– Mitt första och bästa tips är: Ät upp maten. Vi slänger otroligt mycket ätbar mat – ungefär var tredje kasse som vi tar hem från mataffären hamnar i avfallet. Bor du i en kommun som inte har separat matavfallsinsamling, och inte har möjlighet att hemkompostera, så blir man tvungen att lägga matavfallet med restavfallet. Men, eftersom vi inte deponerar något hushållsavfall i Sverige – då går det i varje fall till energiåtervinning. Vi värmer bostäder och producerar el – så det kommer till nytta, även om det inte samlas in separat. 

 

Det vanligaste avfallet från hemmen

Här är de vanligaste typerna av avfall som uppkommer i hemmet – och som går att källsortera:

 

Hushållsavfall i form av rester av mat, blöjor, kaffefilter och diskborstar.

Plast, hårda och mjuka flaskor, påsar, dunkar och burkar.

Olika kartonger och pappersförpackningar

Tidningspapper

Metall

Färgat glas

Ofärgat glas

 

Det finns också olika typer av avfall som du oftast inte kan kasta i vanliga insamlingsstationer:

 

Elektronikskrot

Färg och andra kemikalier

Batterier

Olika former av byggavfall

Lysrör

Glödlampor

 

Källa: Villalivet.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Klimat på Facebook – där kan du kommentera och diskutera våra artiklar

Expressen klimat

Till Expressens startsida

Mest läst i dag