Klimat- bråket

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Pär Holmgren, meteorolog på SVT, har engagerat sig för klimatfrågorna och satt klimathotet på agendan i Sverige. Nu blir han påhoppad av sin före detta kollega Elisabet Höglund. - Vårdslöst och fruktansvärt ansvarslöst, säger hon om SVT:s skildring av växthusklimatet. En kritik som Pär Holmgren inte alls kan förstå.  - Ska vi varenda gång när vi säger att jorden är rund också ta fram någon som tycker att jorden är platt? frågar han.

Regnet öser ned. Värmerekord i havsvattnet. Orkanvindar varvas med larm om allt fler växthuseffekter. Många forskarna pekar på samma sak - ökningen av koldioxid.

 I en krönika i gårdagens Expressen menade Elisabet Höglund att det är hög tid att granska klimatforskarna. Hon anser att medierna okritiskt svalt och spritt en skräckpropaganda. I tätet för "klimatkorståget har Dagens Nyheters vetenskapsredaktion och Sveriges Televisions meteorologer stått", enligt Höglund.

 Även Expressen har drivit klimatfrågan, men en rad artikelserier och kampanjer.

 Har inte vi också del i skulden här?

 - Jo, men i kvällstidningarna är läsarna medvetna om att nyheter och information kan vinklas på ett annat sätt än vad som är nödvändigt inom SVT. Ni tar oftare ställning, säger Elisabet Höglund.

 - Det kan ni göra eftersom ert uppdrag ser annorlunda ut.


Förstår inte kritiken

 SVT liksom Sveriges Radio har ett avtal med staten som ska garantera att framställningen är saklig och opartisk. Vad gäller växthuseffekten anser Höglund att de bryter mot det här avtalet.

 - Och det är fruktansvärt med tanke på SVT:s inflytande över opinionen, säger hon.

 -  Det är inte så att jag ifrågasätter det ökande växthusklimatet. Bara den ensidiga rapporteringen. Varför förs tex aldrig solfläckarna fram som en tänkbar orsak till uppvärmningen, jordens avstånd till solen eller jordaxelns lutning och andra faktorer som kan anses avgöra om klimatet blir varmt eller kallt?

 - Jag tycker att det känns som att koldioxidutsläppen har blivit modeteorin.

 Pär Holmgren förstår inte alls kritiken. Han tycker tvärtom, att de gett alldeles för stort utrymme till "skeptikerna" under alldeles för lång tid. 

 - Det finns människor som tror och tycker andra saker, men vi måste följa forskningen som publicerats i de vetenskapliga tidskrifterna, säger han.

 Enligt Holmgren är orsaken bakom det ökande växthusklimatet koldioxid i kombination med att jordens klimat så enkelt rubbas. Och det är en sanning jämförbar med att jorden är rund och behöver därför inte ifrågasättas.

 Elisabet Höglund:

 -  Idag hävdar ingen att jorden är platt, så jämförelsen blir absurd. Men det finns däremot flera teorier kring orsaken till uppvärmningen av jorden.

 SVT-ledningen avböjer att kommentera kritiken.

FAKTA

Public service

Public service ska erbjuda ett utbud utifrån grundkriterierna kvalitet, saklighet, opartiskhet, trovärdighet och relevans.
Som SVT-tittare ska man kunna ta reda på vad som tilldrar sig i landet och världen runtomkring så att man själv kan bilda sig en egen åsikt.
Medborgarna ska veta att de har tillgång till en trovärdig och från politiska och kommersiella intressen oberoende leverantör - därför att det är de som betalar och därmed är uppdragsgivarna.
Källa: Sveriges Television och Sveriges Radio

Klimatlänkar – för och emot hotet

Skeptiska till hotet:
www.climatedebatedaily.com
www.icecap.us
www.junkscience.com
TROR PÅ KLIMAThotet:
www.wwf.se
www.greenpeace.org/sweden
www.naturskyddsforeningen.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.