Klasskamraternas kritik

Publicerad
Uppdaterad
Göran Bryntse, klasskamrat med Guillou, i dag teknologie doktor, lektor i grafisk teknik och en av Sveriges ledande miljödebattörer: - Jan var en smöris som ville ställa sig in hos lärarna. Han var dryg som tio kilo salt och han var en mycket dålig förlorare. Gunnar Nevsten, klasskamrat med Guillou, i dag ekonomikonsult: - Jan fann sig aldrig tillrätta beroende på att han hade en väldig förmåga att bli ovän med alla människor. Han slogs och kom i handgemäng med väldigt många. Han försatte sig själv i en väldigt tråkig situation. Eric Berg, klasskamrat med Guillou och i dag chef för ett amerikanskt företag som säljer kontorsmaskiner: - Jag var klasskamrat och rumsgranne med Guillou och han hade aldrig ansiktsskador av mobbning under den tiden. Det verkar som alla tror att det som Guillou skrev i "Ondskan" är sant. Men boken är en r o m a n, och det kommer att visa sig i diskussionerna om filmen. Björn Agartz, klasskamrat med Guillou och i dag försäkringskonsult vid LRF: - Jan var en särling. Men det stämmer inte alls att han blev utsatt för pennalism. Däremot hade han själv en tendens att vara lite störig mot vissa elever. Peter Gedin, f d elev, i dag jurist: - Den grova pennalism Guillou skriver om låter som en omöjlighet. Med den lärar- och elevkontroll som rådde förekom inga regelbrott oupptäckta någon längre tid. Ernst Nyberg, f d elev, i dag fastighetsmäklare: - Jan kom till Solbacka bråkig och stökig, och gick ut mycket belevad. Han hade något sorts komplex, ville hela tiden hävda sig. Han körde en psykologisk krigföring mot kamraterna, en psykologisk pennalism.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag