Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klasskamraterna efter dådet i Älvsjö: ”Förstår inte”

Expressens Thea Mossige Norheim rapporterar från platsen.
Timmarna efter knivdådet fylldes platsen med ljus och blommor.
Foto: Thea Mossige-Norheim
Tre skolkamrater till den dödade pojken säger att niornas bal avslutades tidigt när alla fick reda på vad som hänt.
Foto: Thea Mossige-Norheim
”Han satt på en soffa med en lärare eller en kompis, och jag visste inte att det var sista gången jag skulle se honom”, säger en av dem.
Foto: Thea Mossige-Norheim

Platsen där en 15-årig pojke knivskars till döds under torsdagseftermiddagen fylldes under kvällen med blommor och ljus. 

På fredagen stannar skolkompisar till den dödade pojken till vid minnesplatsen. 

– Han satt på en soffa med en lärare eller en kompis, och jag visste inte att det var sista gången jag skulle se honom, säger en av dem.

Under torsdagseftermiddagen knivskars en tonårspojke till döds i Älvsjö i Södra Stockholm. En jämnårig tonårspojke är gripen och anhållen på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Vid platsen ligger blommor och ljus. Boende i Älvsjö passerar, stannar till, på väg till jobbet och skola. Många är illa berörda över det som hänt. 

Flera stannar till vid minnesplatsen som skapats vid brottsplatsen. En ung tonårspojke lägger dit en bukett röda rosor och begraver ansiktet i händerna. En tonårstjej gråter. Hon har varit och köpt blommor i närheten av stationen för att lägga på minnesplatsen innan skolan börjar.

Tre andra tjejer stannar till. De gick i samma skola som den mördade pojken.

– Han satt på en soffa med en lärare eller en kompis, och jag visste inte att det var sista gången jag skulle se honom, säger en av dem.

– Det är så konstigt att folk i vår ålder ens vågar göra något sådant här. Jag förstår inte hur man har hjärta att vilja.

Skolbalen avslutades 

Enligt uppgifter till Expressen var pojken som dog och och den misstänkta gärningsmannen barndomsvänner. De båda pojkarna ska ha varit på väg till nians bal när dådet skedde, rapporterar TV4.  

De tre skolkompisarna berättar att skolbalen var i går, men avslutades tidigare när man fick reda på vad som hänt.

Pojkens skolas presschef säger att det var bal i går, i en lokal utanför skolområdet.

– Vad jag har hört så hade ju skolbalen inletts när det här blev känt. Den pågick när uppgifterna kom, det är vad jag vet.

Skolan har nu aktiverat kristeamet på skolan, med bland annat fler kuratorer på plats för samtalsstöd.

– Det är ju fruktansvärt, det är omskakande för skolan, för klasskamrater, elever och personal. Men också för hela organisationen naturligtvis. Nu måste personalen som finns på plats få möjlighet att arbeta med att möta eleverna på bästa sätt.

Okänt motiv

Daniel Wikdahl, presstalesperson vid Stockholmspolisen, vill inte kommentera vad för motiv som kan ligga bakom. 

– Vi har ingenting att kommunicera om den delen i nuläget, säger Wikdahl och tillägger: 

– Vi har ju uppgifter om att de skulle delta i en skolbal, men vi arbetar vidare i den delen för att ta reda på vilken bakgrund det finns till den här händelsen och innan det är helt klart så törs inte jag uttala mig om det. Vi ska höra fler personer.

Pojken hittades skadad på torsdagseftermiddagen vid porten till en fastighet, men polisen misstänker att han knivskars inne i trapphuset eller i tvättstugan.

– Att se sådant, det gör oss alla jätteledsna. Vi alla blir upprörda av det här. Jag tänker på de anhöriga, hur de känner just nu. Att deras som inte ens fick uppleva sin bal, att han var på väg dit och var finklädd. Det går inte att beskriva, säger Mehrangiz, vars föräldrar bor i närheten och som lämnar sina barn nära brottsplatsen varje dag.

Mehrangiz, vars föräldrar bor i närheten och som lämnar sina barn nära brottsplatsen varje dag, säger att alla i Älvsjö dagen efter dådet är berörda.
Foto: Thea Mossige-Norheim
Susanne Kinkopf med dottern Julia, 4, som bor i en port nära brottsplatsen.
Foto: Thea Mossige-Norheim

– Det är jättehemskt. Jag har alltid känt mig trygg här, men när det händer så pass nära, man blir ju orolig. Man har ju själv småbarn. Det är hemskt för familjen som måste gå igenom något sådant här, säger Susanne Kinkopf med dottern Julia, 4, som bor i en port nära brottsplatsen. 

Så många brott anmäldes i Sverige 2022.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.