Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Klassens flak totalförstördes på studenten – Tilde, 18: ”Alla grät”

Tilde Pettersson blev rejält besviken när hon såg vad som hade hänt med flaket.
Foto: PRIVAT
Någon hade klottrat ner och förstört deras banderoller.
Foto: PRIVAT

Tilde Pettersson, 18, och hennes klass hade omsorgsfullt dekorerat sitt flak inför studentfirandet.

Men när de sprungit ut från skolan och det var dags att åka i väg vändes deras glädjeyra till ilska.

– Alla grät och skrek eftersom vi var så arga över det som hänt, säger Tilde Pettersson.

Tilde Pettersson, 18, från Tierp hade tillsammans med sin klass ansträngt sig rejält med förberedelserna av sitt studentflak, inför den stundande studenten.

Klassen hade traditionsenligt förberett stora lakan med olika texter som skulle pryda utsidan av flaket.

Förutom namnen på alla studenter i klassen, gick texten ”Who run the world? Girls!”, att läsa på en av banderollerna – en blinkning till sångaren Beyoncés låt ”Run the world”, som betyder ”Vilka styr världen? Tjejer!”.


LÄS MER: Studenternas budskap på flaket hyllas: ”Viktigt” 


”Alla grät och skrek eftersom vi var arga”

I måndags var Tilde Pettersson på plats och fixade med de sista detaljerna på flaket, och tillbringade nästan halva dagen med förberedelser. Och i går, tisdag, var det äntligen dags för den stora dagen.

Glada i hågen sprang klassen ut från skolan, men flaket såg inte längre ut som de lämnat det.

– Vi skulle röra oss mot flaket hörde vi att det var förstört. Då tänkte jag "gud”. Jag ville inte tro på det, men när vi kommer dit är det helt förstört. Alla grät och skrek eftersom vi var så arga över det som hänt. Det är jobbigt när man inte vet vem som gjort det, berättar Tilde Pettersson.

Bland annat var texten ”Who run the world?” överstruken, och i stället för klasskamraternas namn syntes silhuetten av en penis samt bokstäverna ”SD” sprejat med svart färg.

– De hade suddat över det här med ”Who run the world” – det kanske provocerade dem eller någonting, säger Tilde.
Foto: Privat

Firade ändå – lät sig inte besegras

Tilde tror att just deras flak vandaliserades eftersom klassen sticker ut då den bara har tjejer i sig.

– De hade skrivit SD i princip över allt, och ritat en penis mitt över hela och bara förstört en massa. De hade suddat över det här med ”Who run the world” – det kanske provocerade dem eller någonting, säger hon.

Men klassen lät sig inte besegras av sabotaget. Något sådant skulle inte få förstöra deras studentfirande.

– Vi var arga och ledsna när vi gick upp på flaket, men sen körde vi i gång en låt som är stärkande. Då blev det jättemycket bättre, som en motsatt effekt. Vi hade jätteroligt ändå. Jag hoppas att de som gjorde det stod och såg hur kul vi hade det, säger Tilde Pettersson.


LÄS ÄVEN: Natalie, 18, reagerade på elevernas sexistiska banderoll 


Tilde misstänker att det var flakets feministiska budskap som ledde till att det vandaliserades – men hon inte tänker låta sig stoppas av det i framtiden.

– Om en låttext kan få någon så kränkt, och bara för att vi bara var kvinnor i vår klass kanske det här är en av anledningarna att feminism behövs, avslutar Tilde Pettersson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.