Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tunga avhopp från Svenska Akademien – storbråk efter stormigt möte

Foto: Montage
Kung Carl Gustaf har bett Sara Danius och akademien om ett möte.Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTURES
Författaren Klas Östergren valdes in i Svenska Akademien 2014.Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK
Även ledamoten Kjell Espmark lämnar Svenska Akademien.Foto: OLLE SPORRONG
Svenska Akademiens lokaler i Gamla stan i Stockholm.Foto: ANDERS GOOD / IBL
Även ledamoten Peter Englund meddelade under fredagen att han lämnar akademien.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Sara Danius.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 8

Svenska Akademins hantering av den brottsmisstänkte kulturprofilen Jean-Claude Arnault fick under fredagen tre tunga ledamöter att hoppa av sina uppdrag.

Medan dramat som riskerar att förinta den anrika institutionen utspelade sig, höll sig dess ständige sekreterare Sara Danius undan i Oslo.

– Det är mycket ledsamt. Men jag förstår hur de resonerar, säger hon till SvD om avhoppen.

Nu kallar kungen henne till möte.

Svenska Akademien skakas av flera avhopp efter ett storgräl om akademiens sammansättning.

Under fredagen har Klas Östergren, Kjell Espmark och nu Peter Englund valt att lämna den exklusiva skaran.

Orsaken är en omröstning om huruvida ledamoten Katarina Frostenson ska få sitta kvar - och hur det skulle kommuniceras i ett pressmeddelande till allmänheten.

Det bekräftar ledamoten Anders Olsson för TT.

– Akademien har bestämt sig för att med klar majoritet inte utesluta ledamoten och där har de tre haft en avvikande uppfattning, säger han om dagens dramatik.

Han berättar att ytterligare ledamöter röstat för uteslutning av Katarina Frostenson, men att hon ändå blir kvar.

– Man måste ha två tredjedelars majoritet i Akademien för att utesluta en ledamot och här var det tvärtom så att vi hade en klar majoritet för att inte utesluta, förklarar han.

Stora splittringar i akademien

Det var på fredagsförmiddagen som Svenska Dagbladet kunde berätta att författaren Klas Östergren lämnar sin stol i Svenska Akademien. 

I ett meddelande till Svenska Dagbladet skriver han: 

”Svenska Akademien har sedan lång tid haft allvarliga problem och nu försökt att lösa dem på ett vis som sätter obskyra hänsyn före dess egna stadgar och som innebär ett svek mot dess grundare och dess höge beskyddare samt inte minst uppgiften att företräda snille och smak. Därför har jag valt att inte längre delta i dess verksamhet. 'I’m leaving the table, I’m out of the game'”.

Kort därefter kom nästa nyhet. Även författaren och historikern Kjell Espmark lämnar Svenska Akademien. 

”Integriteten är Svenska Akademiens själva livsnerv. När ledande röster inom Akademien sätter vänskap och andra ovidkommande hänsyn före ansvaret för denna integritet -  då kan jag inte längre delta i arbetet”, skriver Kjell Espmark i ett meddelande till Dagens Nyheter.  

Senare meddelade Peter Englund sina skäl för att hoppa av.

"Beslut har fattats som jag varken tror på eller kan försvara, och jag har därför bestämt mig för att inte längre delta i Svenska Akademiens arbete", skriver Peter Englund på sin blogg

I en intervju med SvD säger Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att även hon funderat på att hoppa av, men beslutat sig för att sitta kvar.

– Det är så man gör i sådana här situationer, man väger olika alternativ mot varandra. Men jag menar att vårt uppdrag är så viktigt att det är större än våra meningsskiljaktigheter. Jag har kommit fram till beslutet att jag ska fortsätta så länge jag orkar, men att jag ska jobba för det rätta, säger hon till tidningen.

Stormigt möte

Så sent som i går sammanträdde Svenska Akademien i Börshuset i Stockholm. Enligt Aftonbladet var syftet med mötet att författa ett pressmeddelande. 

Detta bekräftas av ledamoten och den tidigare ständiga sekreteraren Sture Allén, som deltog på mötet.

– Ja, vi beslöt i går att vi skulle formulera ett pressmeddelande som skulle skickas ut i nästa vecka. Vi fick helt enkelt jämka ihop oss och ta beslut om en exakt formulering, säger Sture Allén till tidningen. 

– Jag har formulerat mig så noggrant jag kan göra. Jag kan inte berätta mer utan att bryta mot mitt tysthetslöfte. Jag läste precis att Peter Englund har lämnat in och han har en lång förklaring till detta som redogör för krisen. Jag instämmer till fullo i hans beskrivning.

Tror du att det kommer att komma fler avhopp?

– Jag har ingen aning. Det här är ingen samordnad aktion. 

Kom Peter Englunds avhopp som en överraskning?

– Det beror på hur man ser det. Jag kan inte säga annat än att vi hade sammanträde i går och flera ledamöter har reagerat på vad som sades och bestämdes, säger Kjell Espmark. 

Bland de återstående ledamöterna har reaktionerna till avhoppen varit blandade.

Akademieledamoten Kristina Lugn fick information om det tredje avhoppet via media:

"Det var ca 1 minut sedan jag - via media- fick veta att Peter också lämnar akademien" skriver hon i ett mejl till Expressen.

Vad var din första reaktion?

"Bedrövelse", skriver Kristina Lugn.

Kommer du stanna eller lämna Svenska Akademien?

"Jag har inte planer på att hoppa av", skriver Kristina Lugn.

Besvikelse - och oro för framtiden

Till Expressen säger ledamoten Anders Olsson: 

– Jag är både besviken och ledsen. Jag har ingen tanke på att avgå, men de här tre tunga avhoppen kommer påverka oss djupt, säger han och fortsätter: 

– Det kom som en överraskning, de har inte meddelat Svenska Akademien, jag fick själv läsa om det i pressen.

Han säger vidare att det varit tuffa diskussioner som pågått i Akademien:

– Jag har som direktör för Svenska Akademien lett mötena, och alla ledamöter har varit delaktiga. Det har varit tuffa diskussioner, men också givande, säger Olsson och fortsätter: 

– Vi är en kärna akademiledamöter som verkligen tror på Svenska Akademien och det arbete vi gör.

Akademiledamoten Bo Ralph avböjer helt att svara på frågor.

Sture Allén vill tona ned händelserna och han menar att det inte i första hand är Svenska Akademien som ska vara huvudfokus.

– Det är ju inte akademin utan det är en utomstående person så det måste man ha klart för sig. Sen har vi ju blivit tidningsuppvaktade på olika sätt av detta skäl men det är ju en person helt utanför akademin som gjort det här, menar han.

Sture Allén, tidigare ständiga sekreteraren, säger att det i första hand inte är Svenska Akademien som ska vara i fokus.Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

 

Orsaken till den senaste tidens turbelens kring Svenska Akademien är anklagelserna som riktats mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault, och påstådda övergrepp, i ett avslöjande av Dagens Nyheter. 

Delar av anklagelserna har lagts ned, det gäller våldtäkt och ofredande, medan andra delar finns kvar och vilka de delarna är vill åklagaren Christina Voigt inte uttala sig om.

De senaste månaderna har advokatbyrån Hammarskiöld & Co genomfört en utredning av ledamöternas koppling till honom.

Frostenson gift med kulturprofilen

Arnault är gift med poeten Katarina Frostenson som är medlem i Svenska Akademien. Efter avslöjandet har flera personer vittnat att Nobelpristagare i litteratur läckt genom Arnault.

Jean-Claude Arnault drev även kulturklubben Forum, som mottagit ekonomiskt stöd från Svenska Akademien, och som nu varit en del av utredningen.

Katarina Frostenson ska enligt uppgifter till Expressen inte ha synts till på någon av akademiens sammankomster på restaurang Gyllene Freden i Gamla stan i Stockholm sedan skandalen kring hennes make briserade i slutet av förra året. 

 

LÄS MER: Svenska Akademien är en institution i total upplösning 

 

Bland annat skrev Horace Engdahl, som Svenska Akademiens dåvarande ständige sekreterare, tillsammans med ledamoten Per Wästberg, under en begäran om att Jean-Claude Arnault skulle få en statlig inkomstgaranti på livstid. 

Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnault.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

 

Andra kulturprofiler har under dagen hyllat avhoppen.

Författaren och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström, som tidigare varit gift med Horace Engdahl,  hyllar Klas Östergrens beslut att lämna.

– Det är jättemodigt med tanke på alla de förmåner som han går miste om, säger hon.

Det är i nuläget okänt vad som sagts under Svenska Akademiens möte i går, men Ebba Witt-Brattström misstänker att utredningen presenterades för ledamöterna.

– De har haft ett stormigt sammanträde, det kan inte ha varit kul i går. Jag gissar att Sara Danius presenterade utredningens resultat och att den visade att akademien är oskyldig i alla delar. 

LÄS MER: Diktardrottning skakas av makens skandaler

Ebba Witt-Brattström.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

– Det handlar troligtvis om att de inte tänker utesluta vare sig Frostenson, eller de fyra sekreterare som alla har vetat om det här, låtit det pågå och öst pengar över Forum. Egentligen borde fem ledamöter åka ut med huvudet före, men om man väljer den lösningen skulle hela akademien vara ett minne blott i den konstruktion som funnits sedan 1786, säger Ebba Witt-Brattström.

Hon syftar där på att det enligt Svenska Akademiens stadgar krävs minst tolv ledamöter för att svära in en ny medlem. 

Kerstin Ekman och Lotta Lotass har tidigare valt att lämna Svenska Akademien, men ingår fortfarande i De Aderton eftersom ledamotskapet är på livstid. Om man räknar in dagens tre avhoppade ledamöter är antalet i Svenska Akademien nu 13. 

Kungahuset informerat

Kungen har än så länge inte uttalat sig om händelserna i Akademien. På fredagskvällen  bekräftade hovets informationschef Margareta Thorgren att kungen  bett Sara Danius och Svenska Akademien om ett informationsmöte, vilket SVT var först att rapportera om. 

– Det är med anledning av dagens händelser och den information som media har rapporterat om kring Svenska Akademien, säger Thorgren. 

Än är det inte klart när mötet kommer att hållas. 

– Kungen är högsta beskyddare av Svenska Akademien och vid viktiga händelser i Akademien ska kungen hållas informerad och efter dagens händelser har kungen agerat och vill gärna ha ett möte, säger Thorgren.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke hälsar via sin pressekreterare att hon avböjer att kommentera. 

– Svenska Akademien är en fristående institution. Departementet har varken någon påverkan på eller insyn i verksamheten, skriver hennes pressekreterare Anna Söderström. 

Expressen söker Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius, som genom sin assistent meddelar att hon är på resa till onsdag.

 

LÄS MER: Kulturprofilens maktspel – hot, löften och misstänkta sexövergrepp 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.