Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klas Östergren: Därför lämnade jag Akademien

Lotta Lotass, Sara Stridsberg, Klas Östergren och Kerstin Ekman lämnade Svenska Akademien 2018. Så här rapporterade vi
Klas Östergren.
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK
Svenska Akademien.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Klas Östergren avslöjar nu varför han lämnade Svenska Akademien.

I boken ”Renegater” berättar han nya detaljer om sitt avhopp, skriver TT.

– Hundra procent är sant, säger författaren till nyhetsbyrån.

Efter att det stormat kring Svenska Akademien och kulturprofilen Jean-Claude Arnault vintern 2017/2018 valde författaren Klas Östergren att lämna den anrika institutionen.

Men han har – fram tills nu – varit tyst om varför.

Nu avslöjar han dock nya detaljer, i boken ”Renegater”. Det skriver TT.

Det är under rubriken ”Rapport” som Östergren skriver om orsakerna till avhoppet. Personerna som omnämns i kapitlet har fått kodnamn.

Klas Östergren: ”Hundra procent sant”

– Hundra procent är sant, det är därför jag kallar den delen rapport. Det var tanken från första början, att det som sker och sägs i den ska ha ägt rum. Ingen ska kunna bestrida detta. Sedan finns det förstås tolkningar och spekulationer i syfte att försöka förstå, men läsaren kan inte undgå var de tar vid, säger Klas Östergren till TT.

Författaren närvarade på en sammankomst med Akademien senast den 5 april 2018. Det blev stormigt – och Östergren anklagade i ett tal de andra ledamöterna för bland annat ”stor okänslighet”, ”politisk okunnighet” och för att svika ”ambitionen att ge exempel på snille och smak”.

Reaktioner efter stormigt tal

Det var reaktionerna efter detta som fick honom att lämna sin stol, skriver TT.

– För mig är det inte större än att jag nu har det bakom mig. De som har hällt i sig allt om krisen har nog redan nosat upp det mesta som jag berättar, men det finns några aspekter som tidigare inte har framkommit, säger Östergren till nyhetsbyrån.

Enligt TT skriver författaren också om hur hans hustru blivit sexuellt trakasserad av kulturprofilen. Men han vill inte gå in på några detaljer under intervjun.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.