Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klas Östergren: Arnault begick sexuellt övergrepp mot min fru

Förra året satt Jean-Claude Arnault på anstalten i Skogome.
Klas Östergren har släppt boken ”Klubbvärden”.
Foto: VIKTOR GÅRDSÄTER / NOK
Skandelen fick Östergren, poeten Katarina Frostenson, som är Arnaults fru, och en rad andra ledamöter att lämna Akademien. Jean-Claude Arnault dömdes senare för våldtäkt.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klas Östergren bryter tystnaden om skandalen kring Svenska Akademien och klubbägaren Jean-Claude Arnault – som ledde till att han själv lämnade Akademien.

I sin nya bok berättar han hur ”klubbvärden” begick ett sexuellt övergrepp mot hans fru.

”Grabbed her by the pussy, som det heter i Vita huset”, skriver författaren som också avslöjar att samme klubbvärd gillrade en honungsfälla för honom.

Författaren Klas Östergren berättar i sin nya bok ”Renegaterna” om de stormiga månaderna i Svenska Akademien efter det att sexskandalen briserat kring Jean-Claude Arnault, som senare dömdes för våldtäkt. En turbulens som ledde till att Östergren, poeten Katarina Frostenson, som är Arnaults fru, och en rad andra ledamöter lämnade Akademien.

Nyheten slog ned som en bomb när 18 kvinnor i november 2017 vittnade i Dagens Nyheter om att Arnault hade begått sexövergrepp mot dem. Men Klas Östergren var ändå inte förvånad. Hans fru hade blivit utsatt för ett minst lika grovt ofredande av kulturprofilen som några av kvinnorna.

”Grabbed by the pussy”

Hon hade blivit ”grabbed by the pussy, som det heter i Vita huset i USA, som är en eufemism för grovt sexuellt ofredande, från klubbvärdens sida”, skriver han i boken – och använder därmed Donald Trumps beryktade uttryck.

Övergreppet skedde i samband med Akademiens högtidssammankomst som varje år hålls på Bergsgården intill Skansen den 20 december. Efter middagen vid vickningen hände det ”bland köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse”.

Hustrun berättade för honom vad som hade hänt. Hans första impuls var att ge klubbvärden ”en snyting”. Men han sansade sig och insåg att det hade gått för lång tid för att det skulle kunna räknas som nödvärn. Han skriver att han länge kände sig som en ”ynkrygg” för att ”smockan blir hängande i luften”.

Hade åkt fast för misshandel

– Jag hade åkt fast för misshandel, kan jag tänka mig. Jag har lärt mig att man har 2,5 sekunder på sig att reagera i sådana lägen, sedan är det kört. Klipper man till när den tiden har gått så är det överlagt, säger Klas Östergren till TT som intervjuar honom om boken.

Författaren skriver också att Arnault, i boken kallad ”klubbvärden”, gillrade en så kallad honungsfälla för honom. Under flera veckor fick han meddelanden från en okänd kvinna som kallade sig Bessie och erbjöd honom sexuella tjänster. 

Hon visste att han var ensam i sin övernattningslägenhet på torsdagskvällarna när han åkt upp till Stockholm från sitt hem i Skåne för att delta i Svenska Akademiens möten. Han avvisade alla inviter, Bessie blev allt mer irriterad och till slut skickade hon ett sista meddelande med upplysningen att hon fått hans telefonnummer av ”klubbvärden, utpekad med sitt fulla namn”.

Gillrade honungsfälla

”Ett så flagrant exempel på en så kallad honungsfälla. Ett väl beprövat knep och givetvis bekant bland våra experter på säkerhetstjänstens agerande”, säger Klas Östergren i sitt avskedstal till Akademiens ledamöter som han återger i boken.

”Renegaterna” är en roman, men ett avsnitt i boken som kallas ”Rapport” är enligt vad Östergren säger till TT ”hundra procent sant”.

Där beskriver han ingående chocken i Akademien när sexskandalen blir en toppnyhet i alla medier – och efter det att medierna börjat granska Akademiens ekonomiska och andra relationer till den kulturklubb som paret Frostenson–Arnault drev i centrala Stockholm. 

Olika läger

Han berättar om konflikterna och stridigheterna mellan akademiledamöterna som delade upp sig i olika läger. Ledamöterna är lätt igenkännliga bakom fiktiva namn.

Klas Östergren återger hela sitt avskedstal på Svenska Akademiens dramatiska sammanträde den 5 april 2018. Han anklagar bland annat ledamöterna för att ha ignorerat hans uppgifter om Arnault.

”Jag har däremot påtalat allvarliga förseelser här, vid bordet, om avslöjandet av Nobelpristagare, om sexuellt ofredande av min hustru. Utsagor som har förbigåtts med upphöjd likgiltighet.

Jag har funnit mig hopföst bland andra, anonyma vittnen. Ifrågasatta och avfärdade. Och där, ledamöter, har ni gjort ett allvarligt misstag. Det vittnar om stor okänslighet”, säger Östergren vid mötet och fortsätter:

”Förakt för andra”

”Jag ser dessvärre en fatal sammanblandning av Akademi och privatliv som innebär att vänskap med en ledamot betyder förakt för andra. Jag ser en arrogant bortvändhet, en högfärd ... 

Det är bara djupt beklagligt. Jag hoppas att Akademien tar itu med detta på allvar någon gång. Så har inte skett i dag … I väntan på att det sker något väsentligt går jag hem.”

Klas Östergren avböjer att kommentera. Expressen har utan framgång sökt Jean-Claude Arnault för att få en kommentar.

Så mycket är Svenska Akademien värd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.