Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Theresa May bildar regering

Theresa May. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN
Finalcial Times förstasida.
The Guardians förstasida.
The Times förstasida.
Daily Mirrors förstasida.
Daily Mails förstasida.
Jeremy Corbyn. Foto: DOMINIC LIPINSKI / AP TT NYHETSBYRÅN
Theresa May. Foto: ANDREW PARSONS / I-IMAGES / POLARIS POLARIS IMAGES
1 / 8

Hon kämpar för att hålla sig kvar vid makten trots valnederlaget.

Nu planerar Theresa May att bilda regering med stöd av nordirländska partiet DUP – efter att hon fick drottningens tillstånd vid ett möte på Buckingham Palace.

– Jag kommer bilda en regering som kan leda Storbritannien framåt och guida landet genom Brexitförhandlingarna, säger hon – och riktar också en ursäkt till sina partikamrater.

Samtidigt ökar kraven på att Theresa May lämnar sin post som konservativ partiledare.

Theresa May hade hoppats att nyvalet i Storbritannien skulle stärka hennes makt inför brexitförhandlingarna med EU. 

Men efter valet i Storbritannien står det nu klart att de konservativa Tories inte får egen majoritet – och premiärministern gör nu sitt bästa för att minska den politiska turbulensen.

Strax innan klockan 14 på fredagseftermiddagen träffade Theresa May drottning Elizabeth på Buckingham Palace där hon sökte - och fick - tillåtelse att bilda regering med stöd av nordirländska nationalkonservativa partiet Democratic Union Party, DUP. 

Några minuter senare presenterade hon sin plan för Storbritannien vid en kort presskonferens utanför premiärministerns bostad på 10 Downing Street i London:

– Jag kommer bilda en regering som kan leda Storbritannien framåt och guida landet genom Brexitförhandlingarna. Regeringen som jag leder kommer sätta rättvisa först i allt vi gör så vi kan fullfölja Brexit.

Hon bekräftar samtidigt samarbetet med DUP och säger att de två partierna haft "en stark relation under många år".

– Vad landet behöver mer än någonsin nu är stabilitet. Eftersom vi fick mest röster i valet och har säkrat flest parlamentsplatser är det uppenbart att det är de konservativa och DUP som har störst legitimitet att erbjuda det, säger Theresa May.

May bad om ursäkt

Under fredagseftermiddagen riktade Theresa May en ursäkt till sina partikamrater.

Premiärministern säger till BBC att hon är "väldigt ledsen" för de konservativa som förlorar sina platser i parlamentet efter torsdagens val.

Hon sa också att hon självklart hade velat ha ett annat resultat i valet.

Krav på att Theresa May avgår

Samtidigt höjs rösterna för att Theresa May bör lämna posten som partiledare för Tories - både inom hennes eget parti och bland de politiska motståndarna.

– Mandatet hon fått är tappade Konservativa platser, tappade röster, tappat stöd, och tappat förtroende. Det borde vara nog för att avgå, säger Labourledaren Jeremy Corbyn.

– Jag tror att det kan bli svårt för Theresa May att överleva, säger DUP-ledaren Arlene Foster till BBC.

Politiska experter är av samma åsikt:

– Hennes ledarskap kommer att ifrågasättas och hon kommer att få stor press på sig att avgå om siffrorna står sig, säger Iain Begg, statsvetarprofessor vid London School of Economics, till TT.

– Det här kastar en lång skugga över Theresa Mays framtid, säger Nicholas Aylott, statsvetare vars akademiska huvudintresse ligger inom jämförande europeisk politik, med fokus på politiska partier.

Magdalena Andersson: Tajt tidsplan för Brexitförhandlingar

För svensk del är det de kommande förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur EU som får störst betydelse. Finansminister Magdalena Andersson, S, är orolig för att man ska klara av den knappa tidsplanen:

- Det som är viktigt från svensk sida är att vi kan starta brexitförhandlingarna så snart som möjligt. De var tänkta att starta direkt efter regeringsförklaringen den 19 maj. De har en otroligt tajt tidsplan där allt ska vara klar i mars 2019. Det är många och otroligt komplicerade frågor. Där är det viktigt att det kan gå fort, säger hon.

Trots att det brittiska valresultatet överraskat en stor del av världen är det en del som Magdlena Andersson anser är mycket positiv:

- Något som är glädjande är att Ukip är utraderat från det brittiska parlamentet. Det är det tredje valet på rad som de högerpopulistiska partierna inte fick de valframgångar som många hade trott.

Oro på Nordirland över framtiden

För att få en egen majoritet i Storbritanniens parlament krävs 326 mandat. Efter rösträkningen visar preliminära siffror att konservativa Tories får 318, medan DUP får tio mandat - tillsammans har det därmed 328 mandat. Labour har 261 mandat.

Men samtidigt som det planerade samarbetet mellan Tories och DUP kan leda till en stabil regering finns det en stor oro på Nordirland för vad konsekvenserna kommer att bli när den för tillfället väldigt öppna gränsen mot Irland förvandlas till en EU-gräns. 

Att nordirländska DUP ställer upp som stödparti till Theresa Mays regering lär innebära ett ökat tryck på en "mjukare" brexit.

– Ingen vill se en hård brexit. Vad vi vill se är en fungerande plan för att lämna EU och det var det som valet handlade om, säger DUP-ledaren Arlene Foster till Sky News, enligt nättidningen EU Observer.

Jeremy Corbyn lovar att inte försöka hindra ett eventuellt samarbete mellan de konservativa och DUP:

– Vi är redo att tjäna landet, det är vad vi kämpade för i det här valet, säger han till BBC.

Efter det brittiska valet och förlusten av partiets mandat meddelar Ukip-ledaren Paul Nuttall att han avgår, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

LÄS MER: Så påverkas din ekonomi av det brittiska valet