Storbritanniens premiärminister David Cameron meddelade på lördagen att landet ska folkomrösta om fortsatt EU-medlemsskap. Foto: Carl CourtStorbritanniens premiärminister David Cameron meddelade på lördagen att landet ska folkomrösta om fortsatt EU-medlemsskap. Foto: Carl Court
Storbritanniens premiärminister David Cameron meddelade på lördagen att landet ska folkomrösta om fortsatt EU-medlemsskap. Foto: Carl Court
David Cameron. Foto: Olivier Hoslet / Epa / TtDavid Cameron. Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt
David Cameron. Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt

Klart: Storbritannien folkomröstar om EU

Publicerad

Ödestimmen för det brittiska EU-medlemskapet är slagen.

Nu meddelar premiärminister David Cameron att invånarna får rösta om de ska vara kvar i unionen den 23 juni.

– Vi närmar oss ett av de största beslut det här landet kommer ställas inför i vår livstid, säger David Cameron.

Maratonförhandlingarna i Bryssel slutade med att Storbritanniens premiärminister David Cameron kunde återvända hem med en uppgörelse med EU i bagaget.

Men det innebar inte att prövningarna var över för Cameron.

Redan på lördagsförmiddagen inleddes ett regeringsmöte där premiärministern informerade sina ministrar om detaljerna i uppgörelsen - samtidigt som startskottet gick för ja- och nej-kampanjerna för om landet ska vara kvar i EU eller inte.

Den avgörande folkomröstningen kommer hållas 23 juni meddelade David Cameron i ett tal utanför premiärministerbostaden Downing Street 10 i London på lördagseftermiddagen.

"Många passionerade argument"

David Cameron gjorde tydligt klart att han anser att Storbritannien bör vara kvar i unionen.

– Min roll som premiärminister innebär att jag måste säga vad jag anser är bäst för Storbritannien och jag anser att vi bör stanna i EU, säger han.

Och fortsätter:

– Frågan är om vi kommer vara tryggare och starkare i ett reformerat EU eller om vi står själva. Jag tror vi kommer ha det bättre i ett reformerat EU. Att lämna Europa kommer hota vår ekonomiska och nationella trygghet.

Men det är upp till varje minister att själv välja vilken sida de vill stötta och nu börjar dragkampen mellan de två kampanjerna.

– Jag vet att det kommer bli många passionerade argument de kommande månaderna, säger David Cameron.

Justitieminister Michael Gove deklarerade redan på fredagskvällen att han kommer stötta nej-sidan, medan inrikesminister Theresa May meddelade på lördagen att hon backar David Cameron och ja-sidan.

Stöds av politiske motståndaren

"EU är långt ifrån perfekt, och ingen ska tveka om att den här uppgörelsen måste vara en del av en pågående förändringsprocess (...) men jag anser - på grund av säkerhetsskäl, skydd mot brott och terror, handel med Europa och tillgång till olika marknader runtom i världen - att det är av nationellt intresse att fortsätta vara en medlem av Europeiska unionen." säger Theresa May i ett uttalande enligt BBC.

Samtidigt kom beskedet att bland annat energiminister Andrea Leadsom och kulturminister John Whittingdale anslutit sig till nej-kampanjen.

Den brittiska premiärministern - som sagt att han kommer lägga "hela sin själ och hjärta" på att kampanja för att få britterna att rösta ja till EU - får dock stöd av sin politiske motståndare Labourledaren Jeremy Corbyn.

– Vi kommer kampanja för att Storbritannien ska stanna i EU, oavsett David Camerons tramsande, för det innebär investeringar, jobb och skydd för brittiska arbetare och konsumenter, säger han till BBC.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag