Demonstranter utanför Australiens parlament hurrade över beslutet. Foto: LUKAS COCH / AP TT NYHETSBYRÅNDemonstranter utanför Australiens parlament hurrade över beslutet. Foto: LUKAS COCH / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter utanför Australiens parlament hurrade över beslutet. Foto: LUKAS COCH / AP TT NYHETSBYRÅN
Ledamöterna Warren Entsch och Linda Burney kramas efter lagen godkänts. Foto: LUKAS COCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNLedamöterna Warren Entsch och Linda Burney kramas efter lagen godkänts. Foto: LUKAS COCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Ledamöterna Warren Entsch och Linda Burney kramas efter lagen godkänts. Foto: LUKAS COCH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Klart: Samkönade par får gifta sig i Australien

Publicerad

Grattis! Nu får samkönade par gifta sig även i Australien.

Det stod klart efter att det historiska lagförslaget röstades igenom i representanthuset, skriver BBC.

Australien är det senaste landet att ställa sig bakom samkönade äktenskap. Detta efter en icke-bindande postomröstning där befolkningen visade stort stöd för en lagändring. 

Premiärminister Malcolm Turnbulls regering introducerade därefter lagförslaget, som ska ha fått brett stöd över partilinjerna.

– Australierna har talat i miljoner och de har överväldigande röstat ja till samkönade äktenskap. De röstade ja till rättvisa och ja till kärlek, sade Turnbull om resultatet då enligt BBC.

LÄS MER: Australien säger ja till samkönade äktenskap

Fler länder tillåter samkönade äktenskap

Hela 79,5 procent deltog trots att omröstningen var valfri. I Australien är det annars obligatorisk valdeltagande. 61,6 procent var för samkönade äktenskap.

I veckan stod det även klart att Österrike godkänner att samkönade par gifter sig i kyrkan.

De ansluter sig till en rad av länder, bland andra Argentina, Brasilien, Danmark, Nya Zeeland, Spanien, Finland, Tyskland, Frankrike och USA. Även Sverige, där det har varit lagligt sedan 2009.

De allra flesta länder i världen tillåter däremot inte samkönade äktenskap i dag.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


öda

Till Expressens startsida

Mest läst i dag