De nya lagarna ska komma att träda i kraft den 20 maj i år. Foto: ColourboxDe nya lagarna ska komma att träda i kraft den 20 maj i år. Foto: Colourbox
De nya lagarna ska komma att träda i kraft den 20 maj i år. Foto: Colourbox
"Hurra!" skrev Folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) om förbudet. Foto: Jeppsson Expressen"Hurra!" skrev Folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) om förbudet. Foto: Jeppsson Expressen

"Hurra!" skrev Folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) om förbudet.

 Foto: Jeppsson Expressen

Klart: Nu förbjuds mentolcigaretter

Publicerad

Nu har regeringen röstat igenom det beslut som innebär ett förbud mot mentolcigaretter.

Beslutet innebär också att varningsetiketterna på tobakspaketen ska bli större.

"Hurra!" skrev Folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) på Twitter.

På onsdagen röstade riksdagen igenom ett nytt förslag om ändringar av tobakslagen. Förslaget har tagits fram för att anpassa den svenska lagstiftningen till de nya tobaksproduktionsdirektiv som Europaparlamentet antog den 3 april år 2014.

Det nya förslaget innebär bland annat en hårdare reglering när det gäller försäljningen av tobak. Riksdagen skriver på sin hemsida att förslaget har ett folkhälsoperspektiv och att syftet med förslaget bland annat är att "göra tobakskonsumtion mindre attraktivt för framför allt ungdomar".

Slut på mentolcigaretter

De nya lagändringarna kommer bland annat att innebära ett förbud mot försäljning av smaksatta cigaretter och rulltobak. Det innebär att försäljning av så kallade mentolcigaretter kommer att förbjudas.

Men inte bara själva cigaretterna kommer att påverkas. Riksdagen beslutade också att tobaksförpackningarnas yta måste täckas till 65 procent av varningar.

Förpackningarna får inte heller designas på ett sådant sätt att de liknar livsmedel eller kosmetikaprodukter. På förpackningen ska det inte heller finnas någon information om innehållet av nikotin, tjära eller kolmonoxid.

De nya lagarna ska komma att träda i kraft den 20 maj i år.

"Hurra!"

Folkhälso- sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) var en av dem som uttalade sig om beslutet på Twitter.

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag