Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart: Inga samkönade äktenskap tillåts i Taiwan

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: DAVID CHANG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Hbtq-aktivister i Taiwan har kämpat för att samkönade äktenskap ska tillåtas.

En folkomröstning om saken anordnades på lördagen, i samband med de lokala mellanårsvalen. 

Resultatet visar dock att motståndarsidan vann, rapporterar AFP.  

På lördagen hade Taiwan kunnat bli historiskt – som det första land i Asien där samkönade äktenskap är tillåtna. 

Det var i maj som landets författningsdomstol slog fast att ett lag som förbjuder samkönade äktenskap strider mot grundlagen. Dessförinnan hade parlamentet röstat igenom ett förslag som skulle ge homosexuella personer rätt att gifta sig. 

Författningsdomstolens beslut innebar att samkönade äktenskap automatiskt skulle tillåtas om inte den lagen ändrades inom två år – men konservativa grupper Taiwan har gjort motstånd och tvingat fram en folkomröstning. 

Hbtq-aktivister i Taiwan har kämpat för att få till ett "ja" i folkomröstningen. Foto: DAVID CHANG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ja-sidan förlorade 

Folkomröstningen – som hölls på lördagen i samband med de lokala mellanårsvalen i Taiwan – har fått stor uppmärksamhet. 

På fredagen sa hbtq-aktivisten Jennifer Lu till CNN

– Motståndarna säger ”om Taiwan godkänner samkönade äktenskap kommer hiv-positiva att komma hit och översvämma vårt sjukvårdssystem” och ”ministrarna kommer lära ut homosexuellt beteende i grundskolan från första klass”.   

Enligt AFP står det på lördagskvällen, svensk tid, klart att ja-sidan förlorade.  

Det styrande partiet i Taiwan, Demokratiska partiet, gick bakåt kraftigt i de lokala valen och partiordföranden avgick. Kinavänliga Kuomintang blev den stora vinnaren – som för övrigt stod på nej-sidan i frågan om samkönade äktenskap. 

Enligt CNN har frågan om samkönade äktenskap rört upp starka känslor i landet. Där finns en stor grupp öppna hbtq-personer som är stolta över att Taiwan i jämförelse med grannländerna är progressivt – men även stora grupper som tydligt motsätter sig att hbtq-personer får fler rättigheter.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.