Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klart i dag: ”Vänsterkonservativa” oppositionen kör över regeringen

Sverige är ett av de länder i EU som lägger mest pengar på sjukvård. Trots det larmar sjukvårdspersonal om kris. Så vill Läkarförbundet vända krisen.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

V, M, KD och SD kör gemensamt över regeringen i frågan om pengar till välfärden. Det stod klart på torsdagen. Något som S menade var ”mycket allvarligt” och som C menar är ”förvånande”. 

Men snart planerar den nya ”vänsterkonservativa” oppositionen att slå till igen. Bara inom ett par veckor kunna presentera ett paket med gemensamma förslag om arbetskraftsinvandringen. Framförallt är kikarsiktet inne på två tydliga förändringar. 

– Om det finns en majoritet i riksdagen som består av vänsterpartister, moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater som tror att man kan styra Sverige har vi ju ett helt annat politiskt läge, säger finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S). 

På torsdagen fattade finansutskottet ett beslut om extra pengar till välfärden, vilket kommer att klubbas igenom i riksdagen under nästa vecka. Det innebär att det nu står klart att regeringen – återigen – körts över av den ”vänsterkonservativa” oppositionen bestående av Vänsterpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. 

Beslutet innebär att kommuner och regioner får ett tillskott på 7,5 miljarder – i stället för de fem miljarder som regeringen tidigare aviserade tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. För att finansiera detta stryks Miljöpartiets nya variant av friåret och Centerpartiets så kallade ingångsavdrag, vilket skulle ha inneburit en sänkt avgift för de arbetsgivare som anställer någon som är ny på arbetsmarknaden. 

– Jag tycker att det är djupt förvånande att Moderaterna och Kristdemokraterna går i bräschen för att höja skatten på jobb och företagande. Det är inte borgerlig politik, säger Centerpartiets ekonomisk-politiska talesperson Emil Källström efter finansutskottets möte på torsdagen. 

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

S: ”Kör sönder en väl fungerande budgetprocess”

Socialdemokraten och finansutskottets ordförande, Fredrik Olovsson, är bekymrad efter dagens beslut. 

– Jag tycker att det är mycket allvarligt att man väljer att köra sönder en väl fungerande budgetprocess på det här sättet. Att Moderaterna byter fot och inte längre står upp för ordning och reda i offentliga finanser och en process som människor och företag kan lita på. 

Vad innebär det här för januariavtalets framtid? 

– Om det finns en majoritet i riksdagen som består av vänsterpartister, moderater, kristdemokrater och sverigedemokrater som tror att man kan styra Sverige har vi ju ett helt annat politiskt läge. Men det har vi inte sett hittills. Det här är en ändring på ungefär två och en halv miljarder i en budget på tusen miljarder. 

V: ”Säger nog mer om S” 

Ulla Andersson, Vänsterpartiet ekonomisk-politiska talesperson, slår ifrån sig kritiken om att man ”kör sönder en väl fungerande budgetprocess”. 

– Det säger nog mer om Socialdemokraternas läge i dag än något annat. Att de inte vill diskutera krisen i välfärden utan någon form av processfråga. 

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson är inne på samma spår. Hon menar att det snarare handlar om att de tar ansvar. 

– Regeringen fortsätter att prioritera friår före välfärd och de verkar vara helt tondöva för att det finns en majoritet i riksdagen som vill kasta det här förslaget i papperskorgen. Där det finns majoriteter för det som är viktigt för Sverige kommer vi självklart göra att vad vi kan för att få igenom bra politik och samla oppositionen. 

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson. Foto: HANNA FRANZéN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Centerpartiet menar att det här är vänsterpolitik? 

– Då får man nog läsa vår budget lite bättre. De kanske har slarvat. Vi hade mer pengar till välfärden i vår egen budget och alla de besparingar vi nu gör fanns också med. Så vi fortsätter att driva vår politik och har fått med oss oppositionen på det. 

Frågorna partierna hoppas enas om

Vad det verkar kan nästa tilltag från den ”vänsterkonservativa” oppositionen komma inom kort. Redan i förra veckan presenterade Moderaterna flera förslag på lagändringar vad gäller arbetskraftinvandringen som de – likt de nu gjort nu – bland annat kommer att försöka driva igenom via majoriteter utskotten. 

Både Elisabeth Svantesson och Ulla Andersson bekräftar att det redan pågår samtal mellan V, KD och M just på det området. Elisabeth Svantesson säger till och med att hon är övertygad om att de kommer att kunna enas, även om hon är förtegen om detaljer. Inte heller Ulla Andersson vill gå in på vilka specifika frågor på området de nu diskuterar. 

Men enligt uppgifter till Expressen heter det att ”alla” frågor diskuteras. Däremot är det främst på två områden man har stora förhoppningar om att komma överens. Dels handlar det om om ett krav på heltidslön i aktuell bransch i stället för dagens minimikrav om minst 13 000 i månaden, där partierna har liknande förslag. Dels om straffrättsliga åtgärder mot som arbetsgivare som fuskar, där partierna också har liknande förslag. 

Förhandlingarna, som också innefattar vilka verktyg man ska använda sig av för att köra över regeringen, beräknas vara klara ”inom de närmsta veckorna”. Då hoppas man kunna presentera ett helt ”paket” på förslag man kommit överens om. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.