Magnus Törnqvist och Hanna Johansson träffat specialistläkare i Göteborg tillsammans med Hugo. Foto: ESSENCEVITAE.COM
Magnus Törnqvist och Hanna Johansson träffat specialistläkare i Göteborg tillsammans med Hugo. Foto: ESSENCEVITAE.COM

Klart i dag: Nu får Hugo hjälp

Publicerad
Uppdaterad
Nu är det klart: Hugo får sin benmärgstransplantation - i Sverige.
Familjen har fått beskedet att landstinget i Blekinge ger grönt ljus för behandlingen.
- Det är jättehäftigt, säger Hugos mamma Hanna Johansson.
Strax efter årsskiftet är det dags.
Hugo, åtta månader, i Karlskrona har den mycket allvarliga sjukdomen Epidermolysis bullosa, EB, som gör att huden faller av. En transplantation skulle kunna lindra besvären. Familjen har träffat specialistläkare i Göteborg och jakten på en donator är i full gång.
Och på onsdagen kom glädjebeskedet från Hugos läkare: Landstinget i Blekinge säger ja till en transplantation.
- Det är jättehäftigt. Det känns jättebra. Nu är man nästan rädd att de inte hittar donator när allt annat har klaffat, säger Hanna Johansson.

"Först i Sverige"

Förberedelserna inför transplantationen börjar omgående och så fort som möjligt ska vaccineringen av Hugo inledas.
- De kör i gång bara så där. Nu blir han först i Sverige, det är jätteunikt, säger Hanna Johansson.
Enligt Hanna räknar man med att Hugo ska kunna behandlas efter årsskiftet. Troligtvis kommer den att genomföras i Göteborg. Kostnaden kommer landstinget i Blekinge att stå för.
- Vi firade med hämtad hamburgare. Det var vad jag hann med i dag. Men vi har firat med att köpa en ny pyjamas till Hugo. För han kan inte använda vanliga kläder. Det är lite att fira, med andra kläder, säger Hanna Johansson.

Goda chanser

Men innan transplantationen kan genomföras behövs en donator. Professorn och överläkaren Anders Fasth har tidigare sagt till Expressen.se att chanserna att hitta en donator som matchar Hugos vävnadsprov är goda.
- Ja, det bedömer jag att det är. Man bör kunna hitta en donator i Sverige, eller i Tyskland, England eller USA, har han sagt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag