Klart: Hon utmanar Macron i nästa val

Säkerhetspersonal kunde senare gripa mannen som låg bakom det händelsen.
Valérie Pécresse, 54, har beskrivit sig som ”En tredjedel Thatcher och två tredjedelar Merkel” och kommer att utmana Emmanuel Macron om presidentposten i nästa års val.
Foto: KCS Presse / MEGA / TT NYHETSBYRÅN
Vinnaren. Valérie Pécresse blir republikanernas presidentkandidat i valet som hålls i april.
Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Emmanuel Macron valdes till president 2017.
Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN

Valérie Pécresse, 54, har beskrivit sig som ”En tredjedel Thatcher och två tredjedelar Merkel” utmanar Emmanuel Macron om presidentposten i nästa års val. 

Karriärpolitikern röstades med förkrossande majoritet fram som de franska republikanernas kandidat. 

– Jag kommer inte darra. Jag har en plan för ett rakt avslut, en plan för en höger som inte skäms, sa hon till ett reporteruppbåd under kandidatomröstningen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.   

Under lördagseftermiddagen blev det klart att Valérie Pécresse blir republikanernas kandidat till Frankrikes presidentval som hålls i april nästa år. 

Valérie Pécresse fick 60,95 procent av rösterna att jämföra med tvåan Eric Ciotti som fick 39,05 procent av rösterna, rapporterar nyhetsbyrån AFP. 

Eric Ciotti har beskrivits som en mer hårdför högerkandidat än Valérie Pécresse, men även hon har följt resultaten från väljarundersökningar och drivit på för en strängare migrationslinje och nedskärningar i offentlig sektor. 

Vill minska antalet migranter från icke EU-länder

Pécresse har som målsättning att halvera antalet antalet uppehållstillstånd för migranter som inte kommer från EU, skärpa straffen i segregerade områden där det uppges att polisen tappat kontrollen, höja pensionsåldern till 65 år och minska den offentliga sektorn med 200 000 jobb, rapporterar Reuters. 

Hon vill även riva upp ett beslut om att låta stänga 12 kärnkraftsreaktorer för att i stället satsa på att bygga sex stycken nya. 

Valérie Pécresse har beskrivit sig som en moderat konservativ, och jämför sig med den framlidna före detta brittiska premiärministern Margaret Thatcher och Tysklands Angela Merkel. ”En tredjedel Thatcher och två tredjedelar Merkel”, är hennes egna ord. 

Klart är att hon är en karriärpolitiker som bland annat verkat som minister för högre utbildning, budgetminister och talesperson i konservativa presidenten Nicolas Sarkozys regering. 

Tidigare: Han kan bli Frankrikes Trump

Éric Zemmour vill stoppa all invandring – populär utan att ens kandidera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.