Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Klart: FN förklarar krig mot Islamiska staten

Minst 130 personer dog i attackerna i Paris. IS har tagit på sig dådet. Foto: Crystal Pictures
Jan Eliasson: "Det här är en entydig signal till IS" Foto: Axel Öberg
FN:s säkerhetsråd antog resolutionen. Foto: Jason Decrow

USA vägrar att samarbeta med Syriens president medan Ryssland menar att det är bästa sättet att komma åt IS.

Foto: Lai Seng Sin

Resolutionen är utformad av Frankrike som en direkt respons på terrordådet i Paris. Frankrikes president Francois Hollande.

Foto: Guillaume Horcajuelo

NEW YORK. FN:s säkerhetsråd enades i natt i kampen mot IS.

Medlemsländerna uppmanar alla stater att delta i kampen och fördubbla alla ansträngningar för att stoppa terrorgruppen.

– Det här är en entydig signal till IS, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson.

RESOLUTIONEN

Resolutionen är säkerhetsrådets 14:e terrorismrelaterade resolution sedan 1999. IS utgör enligt säkerhetsrådet: "ett globalt hot utan motsvarighet mot internationell fred och säkerhet". Säkerhetsrådet skriver också att IS kommer: "bekämpas med alla medel". Detta innebär dock inte en gemensam militär aktion eftersom det är endast kapitel sju i FN-stadgarna som kan godkänna en sådan.

SÄKERHETSRÅDET

FN:s säkerhetsråd består av tio länder. Fem av länderna – USA, Kina, Ryssland, Storbritannien och Frankrike – är permanenta medlemmar och har därmed vetorätt mot alla resolutioner. Under nuvarande period ingår även Chad, Chile, Jordanien, Litauen och Nigeria i säkerhetsrådet.

Efter en lång dags möten meddelade FN:s säkerhetsråd i natt att de antagit en resolution som uppmanar hela världens länder att delta i kampen mot terrorgruppen IS.

Resolutionen är utformad av Frankrike som en direkt respons på terrordådet i Paris förra veckan då 130 människor dog, och slår bland annat fast att ”Islamiska staten i Irak och Levanten utgör ett globalt och aldrig förr skådat hot mot internationell fred och säkerhet”. Nu uppmanar säkerhetsrådet ”alla stater som kan” att delta i kampen mot IS i Syrien och Irak – och att ”fördubbla sina ansträngningar” för att stoppa terrorgruppens attacker.

Fått resolutionen i sin hand

Sent i natt ringde Jan Eliasson från FN:s högkvarter i New York. Han har precis fått resolutionen i sin hand men är redan mycket positiv.

– Det är intressant att notera att resolutionen var enhälligt antagen, vilket betyder att alla rådets medlemmar är angelägna om att skicka en entydig signal till Daesh eller IS att detta är ett hot mot alla, säger han.

Samtidigt poängterar Eliasson att resolutionen bara kan lösa delar av problemet.

– Bekämpandet av terrorgrupper måste ske på många plan. Den här resolutionen är i hög grad påverkad av händelserna i Paris, men också av den rad terrorhandlingar som skett runtom i världen – Beirut, Baghdad, Afghanistan, Ankara och det som händer nu i Mali. Vi måste visa en enad front mot detta.

Hur få USA och Ryssland överens

En viktig fråga har handlat om hur man ska få USA och Ryssland att komma överens. Vad är lösningen där som du ser det?

– Jag vill inte vara överdrivet optimistisk, men jag tycker att vi ser en stråle av hopp när det gäller förhandlingar och möjligheter till öppningar mellan USA och Ryssland. Relationen är mycket bättre än den varit på lång tid.

– Dessutom har vi ett förhandlingsformat nu där Saudiarabien och Iran sitter vid samma bord och vi har både en länk till säkerhetsrådet, till Ryssland och USA och de viktigaste aktörerna i området.

Enligt Jan Eliasson är situationen i området en av de allra värsta han upplevt, en av de mest svårlösta och vägen till någon lösning är lång.

– Alla har nog sett hur farligt det här kriget är. Det har fått enorma konsekvenser, inte bara när det gäller mänskligt lidande utan också för att IS har tagit territorium i både Syrien och Irak, säger han.

Problemen stannar heller inte där, påpekar han. EU utsätts för en påfrestning unionen inte känt på många år, och i Europa syns en stor politisk polarisering.

– Allt det här gör att Paris-händelsen blivit en väckarklocka – vi måste få slut på de viktiga skälen bakom terrorism och massrörelse över gränserna. Det kan vara en drivande kraft framåt nu.

USA vägrar samarbeta med Syriens president

Ett av de största problemen är just oenigheten kring övergångslösningen i Syrien och al-Assads roll, menar Eliasson. USA vägrar att samarbeta med Syriens president medan Ryssland menar att det är bästa sättet att komma åt IS.

Vad skulle du tycka var den bästa lösningen?

– Vi har en viktig roll att förbereda parterna inför nästa möte. Vi har en regering i Damaskus som är beredd att sätta sig ner, men vi behöver en förhandlingspart på andra sidan. Där pågår kontakter framför allt med Saudiarabien och en stor uppgift för (FN-diplomaten) Staffan de Mistura som leder våra förhandlingar.

– Frågan är den viktigast för hela förhandlingen, men vi hoppas förhandlingarna kan komma igång ändå. Det här är början på en politisk process som vi hoppas tar fart nu.

Dubbla insatserna

Säkerhetsrådet uppmanar till att dubbla insatserna. Vad innebär det och när kan detta vara igång?

– Säkerhetsrådsresolution är bindande och det är meningen att den ska genomföras nu. Men det räcker inte med militära medel. Att IS fortfarande attraherar så mycket folk är en fråga vi också måste besvara.

– När man genomför insatserna får man inte heller glömma den humanitära delen och mänskliga rättigheter. Svaren måste vara förenliga med humanitär rätt.

Hur reagerade du själv efter nyheten om terrordådet i Paris?

– Chockartat. Jag kan inte föreställa mig hur man kan rekrytera anhängare genom att döda ungdomar i samma ålder i blindo. Min andra tanke var att nu måste vi hålla huvudet kallt och inte låta oss provoceras. De vill göra oss rädda och att vi ska ge dem reaktioner som de kan använda för rekrytering och därmed faller vi i deras fälla.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!