Foto: Bebeto Matthews
 Foto: Bebeto Matthews

Klart: Det blir
inget extra val

Publicerad

Det blir inget extra val, enligt uppgifter till Expressen.

På lördagen höll regeringspartierna och alliansen en pressträff i riksdagen.

På tisdag skulle regeringen utlysa ett extra val efter att den misslyckats med att få igenom sin egen budget. Valet skulle ha hållits den 22 mars, men Expressen kunde i morse berätta att det inte blir något extra val. Flera källor bekräftar uppgifterna för Expressen.

– Jag vet mer om en stund, säger en riksdagsledamot.

Strax efter klockan 09 på lördagen kallade Socialdemokraterna till en pressträff klockan 10.30 i riksdagens presscenter.

På plats kommer regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet vara – samt allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna.

Förhandlingarna mellan allianspartierna och regeringen har pågått sedan före jul, enligt källor till Expressen. Nu verkar det som att partierna har kommit överens och enligt källor till SVT ska det främst handla om budgetregler. Partiledarna ska, enligt SVT, ha kommit överens om hur riksdagen ska rösta om budgeten.

Vänsterpartiet och SD är inte med om uppgörelsen och kommer inte att delta på presskonferensen.

Vill inte kommentera

Inget av de närvarande partierna vill i förväg kommentera innehållet på pressträffen.

- Den äger rum klockan 10.30 i riksdagens presscenter. I övrigt så kommer det som ska sägas i övrigt att sägas på pressträffen, säger Erik Nises, pressekreterare hos Stefan Löfven.

Pressmeddelande från Socialdemokraterna på lördagen.

Kan ni kommentera Expressens uppgifter att Löfven inte ska utlysa extra val?

- Nej, det kan jag inte kommentera.

Locket på

Isak Engqvist, pressekreterare Centerpartiet, vill inte heller kommentera om alliansen kommit överens med Stefan Löfven om att inte utlysa ett extra val.

- Inga kommentarer, säger han.

Oscar Karlflo, pressekreterare för Moderaterna, hänvisar också till pressträffen:

- Jag kan inte säga så mycket mer. Jag får hänvisa allt till pressträffen, säger han.

"Hänvisar allting"

Fredrik Hardt, presskontakt för Kristdemokraterna, vill inte heller kommentera.

- Nej, jag får hänvisa till pressträffen, säger han.

Är det så att alliansen har kommit överens med Socialdemokraterna?

- Jag kan inte kommentera det.

Inte heller Adam Alfredsson, pressekreterare hos Folkpartiet eller Helena Hellström Gefwert, pressekreterare hos Åsa Romson vill kommentera.

Enligt en ny undersökning från Svensk väljaropinion har Socialdemokraterna ökat med 2,6 procentenheter sedan november, mest av alla riksdagspartier. Det största tappet gjorde Moderaterna, med en procentenhet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag