Expressens reporter Ingvar Hedlund (till höger) bjuder lilla Enzo på banan.
Expressens reporter Ingvar Hedlund (till höger) bjuder lilla Enzo på banan.

Klart att gorillan ska ha en banan

Publicerad
Uppdaterad
Kolmården. I dag firar gorillan Enzo 20-dagarsjubileum.
Och det måste ju firas. Men med vad?
Klart grabben ska ha en banan!
Så jag skaffade en läcker banan och lämnade personligen över den till Kolmårdens nya favorit. Enzo blev mycket glad och rörd, tog i hand och tackade. Denna lilla gorilla blev en världssensation när den föddes för 20 dagar sedan.

Invirad i en filt

Det är mycket ovanligt att gorilla-honor i fångenskap föder ungar. - Enzos födelse är en stor sak för hela Europas djurparker, säger Kolmårdens vd Magnus Nilsson. Enzo, döpt av Expressens läsare, vistades under vårt möte i en filt i famnen på djurvårdaren Lena Mellqvist. Enzo plirade storögt på mig, verkade först litet blyg, men så började jag sjunga apan Louies sång ur "Djungelboken": "Jag kungen är över alla här under trädens gröna höjd". Enzo brast nu ut i gapskratt och isen var med ens bruten. En publikmagnet Lille Enzo, som svävade mellan liv och död under sina första dagar, blir en ekonomisk superhit för Kolmården. - Vi räknar med besöksrekord, skrockar vd Nilsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag