Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klanen Kennedys förbannelse – sex, makt och ond bråd död

John F. Kennedy skulle ha fyllt 100 år på måndag.
Foto: AP
Mordet. Bara minuter senare är presidenten död.
Foto: AP

LONDON. Sex, makt och ond, bråd död.

Det är inte så underligt att historien om familjen Kennedy fortsätter att fascinera.

TV-serien ”After Camelot” är bara det senaste exemplet.

Det talas ofta till och med en förbannelse.

Men det är i så fall en förbannelse som lika mycket drabbade kvinnorna som gifte sig med Kennedy-männen.

Det har gått 100 år sedan på måndag sedan John F Kennedy föddes. Det firas förstås runtom i USA med olika evenemang.

Intresset för USA:s 35:e president tycks aldrig försvinna. Det gäller för den delen resten av medlemmarna i Kennedyklanen också.

Tv-serien ”After Camelot” som sänds på SVT är bara den senaste dramatiseringen kring familjen Kennedy. Denna utspelar sig efter Robert F Kennedys död 1968 och fokuserar på Ted Kennedy och JFK:s änka, Jackie Kennedy.

Jackie Kennedy under ett statsbesök i Indien.
Foto: AP

Det är inte den första tv-serien om dem, det lär inte blir den sista.

President John F Kennedy sköts ihjäl i Dallas i november 1963. Hans lillebror Robert F Kennedy, som hoppades bli demokraternas presidentkandidat 1968 mördades det året i Los Angeles.

Robert Kennedy.
Foto: TT

Men tragedier hade drabbat syskonskaran förr. Joe P Kennedy, den äldste sonen, han som egentligen var tänkt att göra politisk karriär, dödades i andra världskriget när hans plan exploderade. 

Katie Holmes spelar Jackie Kennedy i serien After Camelot.
Foto: MATT BARON/BEI/SHUTTERSTOCK

Systern Kathleen Kennedy omkom 1948 när hennes plan kraschade under en flygning till Cannes i Frankrike.

Ja, det finns en legend som säger att det dykt upp en svart hund vid Kennedy-egendomen i Hyannis Port på Cape Cod varje gång en Kennedy dör. Det har i så fall blivit åtskilliga besök.

Syskonen Joe (till vänster) och Kathleen Kennedy dog båda innan John (till höger) hann bli president – och mördas.
Foto: JOHN F KENNEDY PRESIDENTIAL LIBRARY

Så många var tragedierna att även Ted Kennedy själv undrade om det trots allt vilade en förbannelse över familjen. Även förre utrikesministern Henry Kissinger sa en gång:

– Det verkar nästan som om gudarna vill straffa Kennedys för att de tar risker.

Ted Kennedy, som själv dog en naturlig död vid 77 års ålder, undrade själv om det vilade en förbannelse över familjen.
Foto: MICHAEL DWYER/AP

Men det finns också andra personer som blivit straffade och drabbade. Kvinnorna som gifte sig med de notoriskt otrogna Kennedy-männen.

Och det är en förbannelse som drabbat även kvinnorna som gifte sig med nästa generation Kennedy. Rubrikerna blev exempelvis stora 2012 när Mary Kennedy - separerad, men fortfarande gift med - Robert F Kennedy Jr begick självmord.

Mary Kennedy tog sitt liv 2012.
Foto: MARK VERGARI/AP

När hennes släkt höll en minnesceremoni New York så var Robert F Kennedy Jr inte ens inbjuden. När Kennedy-klanen höll sin egen ceremoni och begravde Mary Kennedy, så vägrade fyra av hennes fem syskon att närvara.

Mary Kennedy hade många år av alkoholmissbruk bakom sig. Hon hade också länge lidit av makens otrohet. En kvinnlig källa berättade för New York Post om en middag hon varit på med paret Kennedy:

– Jag minns hur jag satt intill Bobby på en middag för ungefär tio år sedan. Hon var också där.

– Det var första gången jag mötte någon av dem och han satte sin hand på mitt lår under bordet. Han var en sådan hund på det viset.

Men Mary Kennedy var långt i från den enda kvinna som fått betala ett högt pris för livet med en Kennedy. Det är en historia som upprepat sig i generation efter generation.

Patriarken Joseph Kennedy var otrogen mot sin hustru Rose.
Foto: JOHN F KENNEDY PRESIDENTIAL LIBRARY

Joseph Kennedy: Familjepatriarken som byggde sin förmögenhet på börsen och illegala spritaffärer bedrog sin Rose med en av Hollywoods stora stjärnor, Gloria Swanson. De hade ett förhållande som varade i tre år. Han tog till och med hem henne på middag tillsammans med Rose.

Gloria Swanson.

John F Kennedy: Han var den hyllade presidenten som blev tragiskt mördad i Dallas i november 1963, men han var också en vårdslös, notoriskt otrogen äkta make som svek sin hustru Jackie gång på gång på gång.

Så allom bekant är hans många kärleksaffärer att när Mimi Alford häromåret skrev boken ”Once upon a secret” och berättade om sina sexmöten med presidenten så var det just ingen som höjde på ögonbrynen.

Hon var Vita hus-intern långt före Monica Lewinsky. Hon var 19 år och president JFK tog hennes jungfrudom i Vita huset. Det var första gången hon trädde fram, men hon omnämndes anonymt redan i Robert Dalleks hyllade biografi från 2003. Hugh Sidey bevakade Kennedys Vita hus för Time och han bekräftade när boken kom ut att:

– Det fanns en Mimi. Det fanns också en Pam, en Priscilla, en Jill (två faktiskt), en Janet, en Kim, en Mary och en Diana. Och det är dem jag kommer på så här på rak arm.

Och så fanns Judith, som i Judith Exner. JFK delade henne som älskarinna med maffiabossen Sam Giancana.

Affären med Marilyn Monroe – den mest kända av alla Kennedys affärer.
Foto: JOAN ROSE/Pressens Bild

Och förstås Marilyn. Som i Monroe. De träffades första gången i februari 1962, utbytte telefonnummer samma kväll och inom en månad hade de hamnat i sängen. 

Robert F Kennedy: Presidentens lillebror och justitieminister. De hade inte bara ett passionerat intresse för politiken ihop. De delade även några kvinnor, däribland Marilyn Monroe. 

Robert Kennedy hade också många kvinnoaffärer.
Foto: AP

RFK var gift med Ethel och de fick elva barn tillsammans, däribland Robert Kennedy Jr. Hon var havande med hans sista, när han sköts ihjäl i Los Angeles 1968.

Författaren David Heymann hävdade i en bok som kom ut häromåret att Robert F Kennedy efter broderns död 1963 också inledde ett förhållande med Jackie Kennedy.

– Alla kände till den historien, säger Franklin Roosevelt Jr som arbetade i Kennedys administration, i boken.

Ethel Kennedy vid makens begravning.
Foto: AP

De ska ha påbörjat sitt förhållande ett halvår efter mordet på JFK under en kryssning där även Ethel deltog. Societetslejonet Mary Harrington såg dem tillsammans några månader senare i Florida. Så här berättade hon i boken:

– När de började kyssas så lade han en hand över hennes bröst och en annan innanför hennes bikini-underdel.

– Jag var chockad. Det var tydligt att de var älskare.

Ted Kennedy: Den yngsta av bröderna. Och den mest flitigt otrogne. Antagligen för att han till skillnad från bröderna fick ett långt liv. Han avled 2009, 77 år gammal.

Hustrun Joan sökte - liksom Mary Kennedy - tröst i alkoholen och drabbades av depression. Richard Burke var en av senator Ted Kennedys närmaste medarbetare under tio år och han bevittnade på nära håll senatorns många affärer.

Han skrev en bok om det 1992, och noterade bland annat:

– Jag tänkte på antalet kvinnor som passerat genom hans liv. Det skulle vara ett imponerande antal för vilken man som helst, men det var för mig otroligt hur han fick tid med allt med tanke på vilket tidsschema och ansvar han hade som senator.

LÄS MER: Kvinnan som blev Ted Kennedys öde

Ted Kennedy smak för droger och kvinnor förstörde redan tidigt hans dröm om att flytta in i Vita huset. I juli 1969 var han på fest på ön Chappaquiddick, tillsammans med flera kvinnliga medarbetare.

Ted Kennedys bil bärgas efter olyckan som tog Mary Jo Kopechnes liv.
Foto: AP

Sent på natten erbjöd han sig att skjutsa en av dem, Mary Jo Kopechne, till hotellet. Han körde av en bro och hamnade i vattnet. Mary Jo dog i olyckan men det dröjde tio timmar innan Ted Kennedy larmade polisen.

Den andra generationen Kennedy är den mest kända. Men den tredje har sin egen beskärda andel av skandaler och otrohet. Robert Kennedy Jr är bara ett exempel. Några andra är:

Michael Kennedy: Bror till Robert Kennedy Jr. Han dödades i en skidolycka 1997. Men rubrikerna hade tidigare handlat om hur den gifte Michael haft ett förhållande  med familjens barnflicka. Hon var bara 14 år när de första gången var tillsammans.

Joe Kennedy: En annan av Robert Kennedy Jr:s bröder. Lyckades i hemlighet få sitt tolvåriga äktenskap med Sheila Rauch annullerat av Vatikanen. Hon fick inget veta förrän han gift om sig. Rauch skrev senare en bok om sin erfarenhet: ”Shattered Faith”.

William Kennedy Smith: Var ute och festade med sin morbror Ted Kennedy i Florida under påskhelgen 1991. De träffade ett par kvinnor och bjöd dem hem till Kennedy-klanens egendom. En av kvinnorna, Patricia Bowman, hävdade att hon blivit våldtagen av William Kennedy Smith. Han ställdes inför rätta i en mycket uppmärksammad rättegång men friades.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.