Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klagade på svår akne – fick konserveringsmedel för saft

Kvinnan sökte vård för svår akne. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Då ordinerade läkaren konserveringsmedel avsett för sylt och saft. Foto: HENRY LUNDHOLM / HENRY LUNDHOLM/EXPRESSEN

Vintern 2014 sökte kvinnan vård för aknebesvär. 

Då ordinerade läkaren patienten att badda med konserveringsmedel – avsett för konservering av sylt och saft. 

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kräver nu att läkarens legitimation dras tillbaka – efter att omkring 100 patienter kan ha behandlats felaktigt.  

Patienten i fråga vände sig i januari 2014 till vårdcentralen efter att hennes aknebesvär sedan flera år tillbaka förvärrats. Hon förklarade för läkaren att problemen gick ut över hennes sociala liv och sökte därför behandling. 

Tidigare hade hon behandlat sina besvär med antibiotika och olika krämer – men utan resultat. 

Patienten ska ha fått vitamin D, samt ett desinficerande preparat, men besvären kom tillbaka efter att dosen minskat, enligt patienten. 

Läkaren ordinerade då konserveringsmedel som vanligtvis är avsett för konservering av sylt och saft. Det framgår i ett beslut från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, efter att kvinnan anmält läkaren sommaren 2016. 

Läkaren ordinerade konserveringsmedel för saft

IVO anser att läkaren brustit i såväl handläggningen av patientens besvär som i sitt uppföljningsansvar. 

Läkaren hävdar att patienten tackade nej till remiss till hudläkare – något som inte framgår i patientjournalen, skriver IVO. Men patienten har sagt att ”det är möjligt” men att hon inte minns. 

Senare träffade patienten en annan läkare som bedömde besvären som en allvarligare form av akne och patienten remitterades samt ordinerades antibiotika.  

IVO har anmält läkaren till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd och kräver att hans legitimation dras tillbaka. Anledningen är att omkring 100 patienter kan ha behandlats felaktigt. 

IVO kräver att legitimationen dras tillbaka

Läkaren anmäldes redan 2012 efter att ha skrivit ut narkotikaklassade preparat till en missbrukare – men anmälan lades ner ”då det saknades stöd för att vidta ytterligare åtgärder.”

När hans vårdgivare, som han arbetade för i tre månader, gick igenom läkarens journaler framkom det att cirka 100 patienter inte fått de åtgärder som borde ha vidtagits. 

Bland bristerna som framkom finns, enligt anmälan till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd: otillräckliga fysiska undersökningar, dålig journalföring av konsultationer, passiv vid uppföljningar och behandlingar som i ett fall resulterat i vårdskada, och vård av diabetes- och hypertonipatienter som inte varit förenligt med de vårdprogram som finns i primärvården. 

I september 2017 avslutades dock det ärendet då han enligt folkbokföringen ska ha flyttat utomlands till okänd ort. 

IVO yrkar på återkallelse av legitimationen, alternativt prövotid på tre år, mot bakgrunden av de brister som identifierats under lång tid. I sin anmälan skriver IVO att läkaren sammantaget ”varit grovt oskicklig i sin yrkesutövning”.