Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klagade på hög skatt - sen stal hon miljoner

Annétthe Zettergren.
Foto: - -

På sin blogg beklagar tidigare moderatpolitikern Annétthe Zettergren en skattehöjning.

"Som vi alla vet blev vi tvungna att höja landstingsskatten", skriver hon.

Samtidigt misstänks hon nu vara på flykt i Thailand efter att ha plundrat landstinget på uppemot fyra och en halv miljoner kronor av skattebetalarnas pengar.

- Det är olyckligt att vår logga finns kvar på hennes blogg. Hon är inte med i partiet längre, säger Ulrika Simonsson, ordförande för Moderaterna i Värmland.

Polisen misstänker att Annétthe Zettergren är på flykt i Thailand efter att ha lurat landstinget i Värmland på uppemot fyra och en halv miljoner kronor plus ytterligare 965 000 kronor från sin tidigare sambo Jan-Olof "Olle" Sandersson.

Trots att Annétthe efter att hon polisanmäldes den 23 augusti har lämnat alla sina politiska uppdrag ligger hennes blogg kvar och den är märkt "nya moderaterna".

Hon skriver: "Som vi alla vet blev vi tvungna att höja landstingsskatten nov 2011! Vilket berodde på en mängd olika orsaker, bl.a att primär vården behövde mer pengar för att kunna bedriva sin verksamhet med god kvalitet och på ett patient säkert sätt."

- Jag tycker att hon ska ta bort loggan från bloggen. Det kan ju förstås som att det är partiet som skriver detta, säger Ulrika Simonsson.

Nätverk inom Moderaterna

Annétthe Zettergren har varit aktiv som moderatpolitiker i decennier. Det har skaffat henne ett nätverk högt upp i partiet - på hennes Facebook finns bland andra partisekreterare Kent Persson, justitieminister Beatrice Ask och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Swärd i vänlistan.

- Jag är inte inne i det här rättsfallet. Det är för tidigt att säga någonting kring detta nu, säger Kent Perssons pressekreterare Anna Lööf.

Under flera år misstänks Annétthe Zettergren ha lurat landstinget genom att fakturera för patientbesök som inte ägt rum. En av hennes tidigare patienter i sjukgymnastikverksamheten berättar för Expressen:

- Jag har varit hos henne tio gånger. När polisen förhörde mig fick jag veta att hon hade skrivit upp många fler tillfällen.

Besök som inte har ägt rum

Skandalen uppdagades genom en granskning av tidningen Värmlands Folkblad, VF, som kunde konstatera att Zettergren i snitt fakturerat landstinget för att ha behandlat varje patient 30 gånger. Enligt åklagaren har ett stort antal av besöken aldrig ägt rum.

Expressen har sökt Annétthe Zettergren.

ERSÄTTNINGARNA TILL ANNÉTTHE ZETTERGREN

ERSÄTTNINGAR TILL FÖRETAGET

Genom Dalen sjukgymnastik har moderatpolitikern fakturerat landstinget i Värmland. Polisen misstänker att ett stort antal av patientbesöken varit påhittade.

2007: 1 084 789 kronor

2008: 1 175 008 kronor

2009: 1 190 146 kronor

2010: 1 171 419 kronor

2011: 1 219 560 kronor

2012: 404 396 kronor

Utbetalningarna stoppade den 1 augusti 2012

POLITISKA ARVODEN FRÅN LANDSTINGET

Genom sina uppdrag som politiker i bland annat landstingsstyrelsen har Zettergren fått ut arvoden från landstinget i Värmland.

2010: 50 094 kronor

2011: 231 785 kronor

2012: 75 781 kronor

Utbetalningarna stoppade efter juli 2012

ARVODEN FRÅN POLISSTYRELSEN

2011: 9 000 kronor

2012: 1 500 kronor

ARVODEN FRÅN TORSBY KOMMUN

2010: 31 710 kronor

2011: 12 824 kronor

2012: 4 671 kronor

Källor: POLISEN, LANDSTINGET I VÄRMLAND, TORSBY KOMMUN

HENNES UPPDRAG FÖRE POLISUTREDNINGEN

TORSBY KOMMUN

Vice ordförande i överförmyndarnämnden.

Kommunens representant i bolaget Näckåns El.

POLISEN I VÄRMLAND

Ledamot av Polisstyrelsen i Värmlands län.

LANDSTINGET I VÄRMLAND

Ledamot av sjukhusutskottet.

Ledamot av landstingsstyrelsen.

Ledamot i folkhälso- och tandvårdsutskottet.

Ordförande i hjälpmedelsnämnden.

Ledamot av regionfullmäktige, region Värmland.

Ersättare i valnämnden.

DETTA HAR HÄNT – STEG FÖR STEG

Annétthe Zettergren polisanmäldes enligt åklagare Barbro Brännlund den 23 augusti i fjol då landstinget i Värmland skickade in sin anmälan. Man hade då upptäckt oegentligheter i hennes faktureringar då det visat sig att hon i den egna firman som sjukgymnast tagit betalt för patientbesök som inte ägt rum.

Nu är hon och en släkting häktade i sin utevaro och internationellt efterlysta. Zettergren misstänks för grovt bedrägeri i två fall: mot landstinget och mot sin tidigare sambo.

Släktingen misstänks för grovt penninghäleri då han enligt åklagaren hjälpt Zettergren att slussa undan pengar genom att upplåta sitt konto åt henne. Åklagaren uppger att de senaste uppgifterna som polis och åklagare har gör gällande att de uppehåller sig i Thailand.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.