Barnen lekte att katten Pedro var en bebis och klädde honom i en vit-orange bebiströja - men det var inte så populärt. Pedro smet ut ur huset och återvände först efter flera timmar - utan kläder. Foto: Privat
Barnen lekte att katten Pedro var en bebis och klädde honom i en vit-orange bebiströja - men det var inte så populärt. Pedro smet ut ur huset och återvände först efter flera timmar - utan kläder. Foto: Privat

Kläddes i bebiskläder – katt rymde hemifrån

Publicerad

Katten kläddes i bebiskläder och rymde från hemmet.

Först efter flera timmars oro kom djuret Pedro hem igen.

Familjen Yachin bor i Svärdsjö som ligger i Falu kommun i Dalarna. Under onsdagseftermiddagen tvingades mamman Ida Spange Yachin skriva en rätt så ovanlig efterlysning på Facebook.

Men vi backar bandet. Ida Spange Yachin har tre barn och när hon skulle lägga minstingen så kunde treåringen och sjuåringen fortsätta leka.

– Hon var upptagen med att lägga vår ettåring så våra andra två barn lekte vidare med katten, berättar pappan Jonathan Yachin.

Katten kläddes i bebiströja

Den svartvita katten, som heter Pedro, kläddes av barnen i en vit-orange bebiströja och sattes i en liten leksaks-barnvagn.

Det var tydligen inte populärt hos Pedro som smet ut ur huset.

– När Ida hade lagt bebisen berättade barnen vad som hade hänt. Hon blev nog lite orolig över att katten skulle fastna någonstans med sina kläder, säger Jonathan Yachin.

Efterlyste "katt i bebiskläder"

Familjen letade ett tag runt grannskapet efter katten och sedan skrev Ida Spange Yachin en efterlysning på Facebook. Med rubriken ”Efterlyser katt i bebiskläder” stod det att läsa:

”Medan jag sövde bebis lekte de andra barnen att katten var bebis och klädde på honom och han smet ut. Jag är nu jätteorolig att han ska fastna och göra sig illa. Han är svart och vit, iförd en vit tröja med orangea ugglor på...”

Oron lade sig först efter några timmar då Pedro kom hem igen. Utan kläder eller några ugglor på kroppen.

– Men han är här nu i alla fall, och det är ingen fara.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag