Kjell-Ove Björk packar bilen med ungefär fyra påsar med gammalt bröd och kör till Skutskär. Foto: Anton Emanuelsson/ArbetarbladetKjell-Ove Björk packar bilen med ungefär fyra påsar med gammalt bröd och kör till Skutskär. Foto: Anton Emanuelsson/Arbetarbladet

Kjell-Ove Björk packar bilen med ungefär fyra påsar med gammalt bröd och kör till Skutskär.

 Foto: Anton Emanuelsson/Arbetarbladet
Kjell-Ove Björk har matat änderna i Skutskär i tjugo år. Foto: Anton Emanuelsson/ArbetarbladetKjell-Ove Björk har matat änderna i Skutskär i tjugo år. Foto: Anton Emanuelsson/Arbetarbladet

Kjell-Ove Björk har matat änderna i Skutskär i tjugo år.

 Foto: Anton Emanuelsson/Arbetarbladet

Kjell-Ove har matat änder varje dag i 20 år

Publicerad

Kjell-Ove Björk har matat änderna i Skutskär i tjugo år. Han åker ut dagligen med bilen och kör bil i över en timme för att de ska få i sig lite bröd.

– Jag har ju två katter och har alltid varit en djurvän och det är ju kul att mata änderna, säger han.

De senaste tjugo åren har pensionären Kjell-Ove Björk, 69, dagligen åkt ut till Skutskär, i närheten av Gävle, för att mata änderna som har svårt för att hitta mat nu under vintern.

Han packar bilen med ungefär fyra påsar med gammalt bröd och kör sedan från Gävle till Skutskär, ungefär en timmes resetid tur och retur för att komma ut till änderna, skriver Arbetarbladet.

– Jag har två katter och har alltid varit en djurvän och det är ju kul att mata änderna. Det har hängt med sedan jag var en liten pojk och därefter har jag tagit med mina barn ut när de var små. Nu brukar dessutom min dotter också mata, säger Kjell-Ove.

"Väntar på att bli matade"

När Expressen ringer Kjell-Ove så visar det sig att han precis är på väg till Skutskär för att mata änderna.

– Ja, nu är jag på väg dit, de brukar alltid samlas, som att de väntar på att bli matade. Dessutom har jag med mig mat till rådjuren, säger han.

Det visar sig att Kjell-Ove gör i ordning brödpåsar till ett par rådjur också.

– Jag har byggt i ordning en sådan där fröhållare för att de ska kunna äta. De är inte alls rädda för mig.

Åker två gånger

I bland händer det att han åker två vändor till Skutskär, sammanlagt blir det två timmars resetid. Han säger att han skulle kunna mata änderna i hemstaden också men det finns redan andra som gör det.

– Någon måste mata de här fåglarna också.

Men hans fru delar inte riktigt intresset.

– Haha, nej, hon har sin Ica-butik som hon tycker är tillräckligt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag