Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kjell-Olof Feldt skrevs ut från sjukhus – fick stroke

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Kjell-Olof Feldt under en intervju med Expressen 2016. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Kjell-Olof Feldt då han var finansminister i statsminister Ingvar Carlssons (till höger) regering. Foto: FREDRIK FUNCK / DN
Kjell-Olof Feldt och hans hustru Birgitta von Otter 2016. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Mångårige S-ministern Kjell Olof Feldt, 88, fick en blödning på tolvfingertarmen. 

Läkarna satte ut hans blodförtunnande medicin, enligt Feldt utan att informera honom, och han skickades hem efter två dagar. 

Ett par dygn senare kom stroken. 

”Sjukhuset har på flera punkter brustit mot patientlagen”, skriver han i en insändare till Dagens Nyheter

Kjell-Olof Feldt satt under 20 år från 1970-talet och framåt på olika ministerposter i socialdemokratiska regeringar. 

Kjell-Olof Feldt då han var finansminister 1985. Foto: BJÖRN LUNDBERG / EXP

Den 18 april så upptäckte hans husläkare att han hade mycket låga blodvärden och misstänkta att han led av en blödning i magsäcken, berättar Kjell-Olof Feldt på DN:s insändarsida

Feldt: ”Två blodröda hål i tolvfingertarmen”

Läkarens misstankar bekräftades under undersökningen på S:t Görans sjukhus i Stockholm. 

”Jag fick själv se bilden från min magsäck: två blodröda hål i tolvfingertarmen. Men vad man sedan gjorde med mig minns jag inte förrän jag den 20 april fick det glädjande beskedet att blödningen stoppats och att jag kunde åka hem”, skriver Feldt. 

Två dygn senare fick han synstörningar. 

”Den 22 april var jag i färd med att laga min frukost när jag upptäckte att det var något fel med mina ögon. Alla konturer var suddiga och jag tyckte att jag såg dubbelt”. 

Tillsammans med sin fru Birgitta begav sig Kjell-Olof Feldt på nytt till S:t Görans sjukhus. 

Kjell-Olof Feldt och hans hustru Birgitta von Otter 2016. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Morgonen efter kom beskedet: Stroke

”Först nästa morgon fick jag klart för mig att jag haft en stroke, det vill säga en hjärninfarkt som orsakats av en blodpropp i en artär”, skriver han. 

Läkarna bestämde sig för att det var för riskabelt att utföra kirurgi för att försöka hindra en ny stroke, som skulle kunna beröva Kjell-Olof Feldt både tal- och rörelseförmåga. 

Eftersom han vill veta hur pass sjuk han egentligen var begärde Feldt då ut sin patientjournal. 

Efter att ha begärt ut journalen så fick han besök av sin behandlande läkare som berättade att de, den 18 april när Kjell-Olof Feldt sökte vård för blödande magsår, hade valt att ta bort den blodförtunnande medicin som han åt för att undvika stroke. 

”Det man hade att välja mellan var att antingen riskera att inte kunna stoppa min pågående blodförlust eller att jag fick en stroke.  Någon tredje utväg fanns inte och dessutom var det bråttom. Beslutet blev alltså att satsa på att mitt blodsystem skulle klara sig utan den förtunnande medicinen till dess att blödningen upphört. Den chanstagningen höll inte, vilket läkaren nu djupt beklagade”, skriver Kjell-Olof Feldt i DN. 

Kjell-Olof Feldt om sjukhusets allvarligaste misstag

Trots att Feldt utan den blodförtunnande medicinen löpte risk för hjärninfarkt skickades han alltså hem från sjukhuset efter två dagar. 

”Här infinner sig frågan varför man inte behöll mig på sjukhuset för att snabbt kunna reagera om symtom på en begynnande stroke infann sig. Liksom vid hjärtinfarkter är tidsfaktorn avgörande för möjligheterna att åtminstone begränsa skadorna på hjärna och hjärta. I mitt fall gick det minst två timmar mellan symtom och vårdkontakt”, skriver Feldt. 

Han menar att S:t Görans sjukhus begick det allvarligaste felet när de skrev ut honom den 20 april – två dagar innan hjärnblödningen. 

”Ingen information gavs mig då om att den blodförtunnande medicinen satts ut och att jag därmed riskerade att drabbas av en stroke. Om jag fått veta det hade jag kunnat söka en ”second opinion” och få svar på frågan om inre andra lösningar fanns för att undvika nya blödningar”, skriver Feldt och avslutar insändaren

”Således lever jag med sviterna av en hjärninfarkt och rädslan för nästa.”

Så ser du om någon har drabbats av stroke:

Sex vanliga symptom att ha koll på – då ska du larma 112.