Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kjell-Olof Feldt: "Jag skakade i hela kroppen"

Anna Hage, vittne: "Jag har mått mycket dåligt."

Anna Hage, 17 år, såg en man falla ihop på Sveavägens trottoar. Hon sprang fram och började ge honom hjärtmassage. - Jag har mått mycket dåligt av det här, säger Anna i dag till Expressen. För 20 år sedan gick Anna på gymnasiets vårdlinje där hon lärt sig hjärtmassage och återupplivning. När hon såg mannen på trottoaren tvekade hon inte en sekund. Hon påbörjade omedelbart hjärtmassage och höll på i flera minuter. Anna lyckades få i gång mannens puls några sekunder, men sedan dog den ut. Hennes händer blev röda av blod och hon försökte torka bort blodet med en pappersbit. Först några minuter senare förstod hon att den man hon försökt rädda till livet var Sveriges statsminister. I dag säger Anna till Expressen: - Jag mår inte bra av den otroliga uppmärksamhet som det här orsakade. Mer än halva mitt liv har jag levt med detta, och det är ganska påfrestande. Man kommer aldrig riktigt ifrån det.

"Fruktansvärt jobbigt"

- Den massmediala uppmärksamhet detta orsakat har varit fruktansvärt jobbig. När det här hände gick jag bara fram spontant för att hjälpa en annan människa och så får det så otroliga konsekvenser. Efter studierna jobbade Anna inom vården men är nu säljare.

Anna Lindh, minister: "Dina idéer lever vidare."

Dåvarande SSU-ordföranden Anna Lindh deltog vid begravningen av Olof Palme för att föra ungdomarnas talan. I sitt känsloladdade tal sa den då 29-åriga Lindh: "Vårt tack till dig ska inte stanna vid det förflutna, utan riktas mot framtiden. En människa kan mördas men inte ideér. Dina ideér lever vidare genom oss. Efter vår förmåga ska vi föra din kamp vidare. Kampen för freden, för internationell solidaritet, kampen för ett fritt och öppet Sverige utan rasism och främlingsfientlighet. Vårt tack till dig blir att föra ditt budskap vidare."17 år senare knivhöggs utrikesminister Anna Lindh till döds på varuhuset NK i Stockholm.

Kjell-Olof Feldt, minister: "Vi beslöt båda att åka in."

Dåvarande finansministern Kjell-Olof Feldt började skaka i hela kroppen när han fick veta att Olof Palme var mördad. Kjell-Olof Feldt säger i dag: - Palmes statssekreterare Ulf Dahlsten ringde mig hem 23.35. Min fru Birgitta jobbade också i regeringskansliet och vi beslöt båda åka in till regeringskansliet sedan vi först kontaktat en granne för att be henne ta hand om vår dotter. Feldt ringde runt midnatt till polisen i Nacka, där han bodde och bor, för att be en polispatrull kör in honom och hustrun till Rosenbad. - Polisen i Nacka sa att de inte hade en aning om att Sveriges statsminister var mördad. På natten genomfördes ett regeringssammanträde.

"Mycket tagen"

Feldt vill i dag inte berätta om de känslor han hade timmarna efter mordet eller hur mordet påverkat honom personligen. Expressens reporter Per Wendel på plats i regeringskansliet denna natt rapporterade att Feldt var "mycket tagen och skakade i hela kroppen."

Tommy Lindström, polischef: "Hysteri inom polisen"

- Det blev hysteri inom polisen, konstaterar Tommy Lindström, vid mordet chef för rikskriminalpolisen. Tommy Lindström, i dag pensionerad: - Ingen ringde mig på natten. På lördagsmorgonen gick jag ut och hämtade tidningen i postlådan. DN var alldeles svart på förstasidan, det stod PALME MÖRDAD. - Jag ringde jobbet, men fick inte tag på någon först. Sedan insåg jag att det blev någon sorts hysteri. Polisens centrala ledningsgrupp borde ju ha trätt i tjänst, men så skedde inte. - I det här första läget var det ju ingen som visste vad det här egentligen handlade om, det kunde ha varit ett kuppförsök eller vad som helst.

"Påverkade mycket"

Lindström åkte in till jobbet. - Där hade jag ett samtal med Hasse Holmér som åkte bil från Sälen till Stockholm. Jag frågade: behöver du nån hjälp? Ja, för fan, svarade han. Sedan startade vi arbetet vid tretiden på eftermiddagen. Vi på rikskrim blev helt låsta av det här hela året, ända fram till julhelgen. Tommy Lindström deltog själv i förhören med Lisbet Palme och sönerna: - Det här påverkade mig väldigt mycket, jag ställde in en del privata resor. För mig som för många andra blev tidsbegreppet liksom före respektive efter Palmemordet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.