Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kjell Espmarks hårda svar till Horace Engdahl

Kjell Espmark. Foto: DAN HANSSON / SVD
Horace Engdahl. Foto: STINA STJERNKVIST/TT

Horace Engdahl påstår att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift.

Sara Danius vill inte bemöta anklagelserna – men ledamoten Kjell Espmark ger svar på tal.

– Det är det falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv, säger han till Aftonbladet.

I fredags drabbades Svenska Akademien av strömavhopp. Först förkunnade Klas Östergren att han lämnar sin stol i den anrika institutionen.

Därefter meddelade Kjell Espmark och Peter Englund att även de lämnar Svenska Akademien.

Bakgrunden är konflikten kring Katarina Frostenson som trion, samt den ständige sekreteraren Sara Danius, vill utesluta.

I en debattartikel i Expressen stormar Horace Engdahl mot Sara Danius och de ledamöter i Svenska Akademien som ville utesluta Katarina Frostenson.

Bland annat skriver den tidigare ständige sekreteraren att Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift. Han kallar också de ledamöter som ville utesluta Katarina Frostenson för ”en klick dåliga förlorare”.

Expressen har sökt Sara Danius som via sin assistent meddelar att hon inte har några kommentarer just nu.

Ledamot Kjell Espmark har uttalat sig om ordsvadan.

– Det är det falskaste och skändligaste jag har läst i hela mitt liv. Det finns ingen heder kvar i kroppen på den mannen. Att han angriper mig personligen kan jag ta, men det här är något helt annat. Det är bara falskt, hemskt, säger han till Aftonbladet.

Till TT säger Kjell Espmark att Horace Engdahls debattartikel är ”det falskaste han någonsin har läst”.

– Och det har ingenting att göra med att den angriper mig, det struntar jag fullkomligt i, utan det är hela den bild han ger. Att jag är föremål för attack, det bjuder jag på, säger han.

"Djup bedrövad"

Kjell Espmark beskriver Horace Engdahls utspel som ”häpnadsväckande” och anser att det skadar Svenska Akademiens anseende.

– Det betyder ytterligare solkighet. Och jag är djupt, djupt bedrövad över att detta skulle hända. Jag har arbetat hårt för att rädda denna Akademien i slutskedet, men jag lyckades inte, säger han till TT.

Också gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström (S) kritiserar Engdahls text.

– Jag är väldigt angelägen om Svenska Akademiens viktiga och goda arbete som akademiens gör för svenska språket och svenskundervisningen, ett arbete som är väldigt viktigt för stora delar av den svenska gymnaiseskolan. Akademien delar även ut priser till gymnasielärare som gör ett bra arbete. Jag blir ledsen när det stora och viktiga arbetet helt skyms av ett bråk som tar alltmer tydliga proportioner, säger hon till Ekot.

Hon säger att hon är bekymrad över tonen i diskussionen – men poängterar att detta är en fråga för Akademien och inte för regeringen.

– När jag läser de debattartiklar som nu publiceras får jag minnen från min egen mellanstadietid. Jag tycker att en diskussion eller debatt ska föras med goda argument. Men de artiklar som nu publiceras om den Svenska akademien gör mig väldigt orolig, säger hon. 

Kulturminister Alice Bah Kuhnke, MP, anser att Akademiens ledamöter måste ta sitt ansvar.

– Svenska Akademien är en fristående verksamhet. Jag har bara tillgång till den information som jag har läst i medier. Men det är en betydelsefull verksamhet som den bedriver, för konsten, för litteraturen och för svenska språket och för den svenska bilden i världen. Och med den stora betydelsen kommer också stort ansvar, och jag förväntar mig att Akademiens ledamöter tar det ansvaret, säger hon till TT.

"Chockerande hård kritik" 

Den tidigare ständiga sekreteraren Peter Englund, som i fredags meddelade att han lämnade arbetet, skriver i ett mejl till Expressen:

"Jag försäkrar dig att jag ej tänker bidra till det Horace Engdahl kallar för ”råheten” med egna inlägg. Det uttalande jag gjorde i samband med att jag lämnade arbetet i fredags får räcka."

En annan som reagerar starkt är Gunnar Bohlin, kulturjournalist vid Sveriges Radio. Till P1-morgon säger han om Engdahls kritik:

– Den är chockerande hård, skulle jag vilja säga. Det är nog det hårdaste angreppet jag sett hittills i den här redan så solkiga affären.  

– Det här är ju ett sätt att inför offentligheten medvetet desavouera en person så att hon inte ska kunna fortsätta sitt arbete, fortsätter Bohlin i radioprogrammet. 

Han är kritisk till att Horace Engdahl, indirekt, kritiserar avhoppade ledamoten Kerstin Ekman, när han skriver att de som hoppade av i samband med Rushdieaffären 1989 ”kastade sig i armarna på medierna”, lämnade ut hemligheter och svartmålade förhållandena i Akademien. Så var det inte alls, hävdar Bohlin i P1-morgon. 

Bohlin frågar sig om inte det här skadar Akademien mest – men säger samtidigt att den ständiga sekreterarens uppgift bör vara att medla och söka konsensus, i stället för att hålla en omröstning om en ledamots framtid i sällskapet.  

Engdahl kritiseras på Twitter 

Många kommenterar Engdahls angrepp mot Sara Danius på Twitter:

 

https://twitter.com/JohanneH/status/983589900221059072

 

https://twitter.com/HelleKlein/status/983582751050825728