Kjell Espmark vill att Horace Engdahl avgår. Foto: DAN HANSSON / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDENKjell Espmark vill att Horace Engdahl avgår. Foto: DAN HANSSON / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN
Kjell Espmark vill att Horace Engdahl avgår. Foto: DAN HANSSON / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET SCANPIX SWEDEN
"Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol. Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien", säger han om Horace. Foto: OLLE SPORRONG"Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol. Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien", säger han om Horace. Foto: OLLE SPORRONG
"Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol. Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien", säger han om Horace. Foto: OLLE SPORRONG

Kjell Espmark vill att Horace Engdahl avgår

Publicerad

Den avhoppade akademiledamoten Kjell Espmark vill att Horace Engdahl lämnar sin stol, skriver han själv till SvD.

"Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien", skriver han.

Kjell Espmark lämnade Svenska Akademiens arbete under fredagen, i protest mot att ledamoten Katarina Frostenson inte utslöts.

Hans utträde, tillsammans med Peter Englunds och Klas Östergrens, blev starten på en lång kris och strid mellan Svenska Akademiens ledamöter.

Nu vill Kjell Espmark att Horace Engdahl ska lämna sin stol. 

"Just nu är det en ömtålig fas där de goda krafterna i kretsen måste få tillfälle att verka. Jag bara hoppas att Horace Engdahl ska kunna förmå sig att lämna sin stol. Annars ser jag ingen väg framåt för Svenska Akademien", skriver Kjell Espmark i ett meddelande till Svenska Dagbladet.

Horace Engdahls kritik: "Sara Danius lyckats sämst"

Uttalandet kommer efter att Horace Engdahl, som tidigare varit ständig sekreterare i Akademien, i en artikel i Expressen skrev att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift".

Expressen har sökt Horace Engdahl som i dagsläget avböjer att kommentera Kjell Espmarks uttalande.

Horace Engdahl valdes in i Svenska Akademiens 1997 och sitter på stol nummer 17. Han var ständig sekreterare i Akademien under tio år, från 1999 till 2009.

Expressen har utan framgång sökt Klas Östergren. Peter Englund vill samtidigt inte kommentera utspelet. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag