Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kissie tipsar - om kontroversiell läkarsajt

Kissies blogg.

Bloggerskan Alexandra "Kissie" Nilsson tipsar om en brittisk nätsajt som säljer sömnmedel och värktabletter.

I Sverige är flera av preparaten narkotikaklassade – och nu varnar läkemedelsverket för den här typen av sajter.

– Det är totalförbjudet att beställa narkotiska läkemedel på internet, säger Bo Lindström, verksjurist på läkemedelsverket.

Alexandra "Kissie" Nilsson har Sveriges största blogg, enligt Bloggportalen, med över 170 000 unika besökare om dagen.

Nu skriver "Kissie" på bloggen att hon har blivit tipsad av en kompis om en "ny bekväm tjänst."

"Man slipper allt jobbigt med läkarbesök om man till exempel behöver lite sömntabletter eller värktabletter mm. Ja det finns hur mycket olika saker som helst att välja mellan, vet inte ens vad allt är till för? Haha!"

"Många är narkotikaklassade"

På nätsajten kan man få prata med en läkare via Skype. Därefter kan man få diverse läkemedel utskrivna, varav flera är narkotikaklassade i Sverige, som till exempel gruppen benzodiazepiner.

– Alla är receptbelagda och många är dessutom narkotikaklassade av de jag ser under sömntabletter, säger Martin Burman, utredare på läkemedelsverket, till Expressen.se.

"Kissie" beskriver hur man går till väga på bloggen:

"S edan skickas allt hem till en, recept och medicin om man vill, hur coolt som helst, billigt också."

"Man måste kunna lite Engelska, annars kanske man får Valium om man beställer Viagra….. det vore ju inte så bra.. ;)"

"Inte särskilt genomtänkt"

Men att beställa narkotiska läkemedel från andra länder är helt förbjudet och kan leda till åtal om leveransen upptäcks av tullen. Att få ett recept utskrivet av en läkare via Skype räcker inte, enligt Bo Lindström.

– Det anses inte vara vetenskap och beprövad erfarenhet att bara prata med någon i ett annat land via dator. Det räcker inte enligt svenska regler.

Många av "Kissies" läsare är upprörda efter inlägget:

"Nej nej nej! Ta bort detta inlägg! Varför visa vart man får tag på beroende framkallande medicin!! Som anhörig till missbrukare vänder sig det i magen att läsa detta. Det här va inte särskilt genomtänkt!", skriver en av dem.

"Inte kontrollerade"

Läkemedelsverket varnar på sin hemsida för köp av läkemedel via olagliga hemsidor på internet eller på svarta marknaden.

– Man måste ta hänsyn till individuella förutsättningar när man förskriver ett läkemedel, en del kan vara rent farliga att ta. En annan risk vi vill belysa är att läkemedlen inte är kontrollerade, man har ingen aning om vart de är tillverkade och vad de innehåller. Ibland kan man få en överdos och det är också livsfarligt, säger Martin Burman.

Det är oklart om den här sidan är legitim eller inte. I vilket fall som helst är det fortfarande olagligt att beställa narkotikaklassade läkemedel därifrån.

Expressen.se söker Alexandra "Kissie" Nilsson för en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!