Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kirurgen Johan von Schreeb om Ebola-skräcken

Läkaren Johan von Schreeb åkte för tre år sedan till Sierra Leone för att stoppa Ebola, om det berättade han i tisdagens "Sommar" i P1. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Johan von Schreeb valde att stanna kvar i Sierra Leone trots det tuffa arbetsklimatet och att smittan fortsatte att sprida sig okontrollerat.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Världshälsoorganisationen skickade meddelandet "Packa väskan, det behövs hjälp för att stoppa Ebola i Sierra Leone" till Johan von Schreeb, berättar han i sitt sommarprat. Foto: MICHAEL DUFF / AP

För tre år sedan åkte läkaren Johan von Schreeb till Sierra Leone, där Ebola-epidemin 2014 spred sig okontrollerat.

I tisdagens "Sommar" i P1 berättar han om skräcken i landet och om modet att våga.

– Jag känner mig förföljd, blickar ständigt över axeln. I en epidemi styr inte rationella argument utan rädslor, säger han i programmet.

Året var 2014 och kirurgen, docenten och grundaren av Läkare utan gränser i Sverige, Johan von Schreeb, njöt av semestern tillsammans med sin fru Susanne. Då får han ett sms från WHO, Världshälsoorganisationen.

– WHO har väckt mig från hängmattan och fått nackhåren att resa sig. Meddelandet är kort: "Packa väskan, det behövs hjälp för att stoppa Ebola i Sierra Leone", säger han och fortsätter:

– Jag inväntar Susannes reaktion på sms:et som ska ta mig till Ebola i Sierra Leone. Hon sträcker över mobilen med en huvudskakning. Hon ryter: "Aldrig i livet". Men trots hennes bestämda ord, och min dotters vädjan om att inte resa, åker jag. Ebola i Sierra Leone, det är ju livsfarligt. Jag blir kallsvettig.

 

LÄS MER: "Ebola är ett krig, och en varning" 

 

Han lyckades komma med ett flyg, trots att endast två av normalt tio flygbolag fortfarande flög till landet.

– Världen bygger en mur. Det finns inget vaccin mot vare sig Ebola eller skräcken som sprider sig. Vad gör jag här bland febriga som kräks blod? Alla som kan lämnar Sierra Leone – och jag är här frivilligt, säger han i "Sommar".

Bristfällig information om Ebola

Men han valde att stanna kvar trots det tuffa arbetsklimatet och att smittan fortsatte att sprida sig okontrollerat.

– Jag gav inte upp, jag ville inte begränsas. Kampen mot fegheten var i gång. Mod är att inte gira undan för nojor utan att göra upp med dem. Utan mod hade världen varit en bister plats, säger han.

 

LÄS MER: Svenska hjälparbetare hotas efter ebolainsats 

 

Han berättar vidare om att informationen om sjukdomen var bristfällig och att en av de svåraste uppgifterna var att bygga upp ett förtroende bland Sierra Leones befolkning.

– Det är svårt på gränsen till omöjligt att vinna tillit i en miljö där mindre än hälften kan läsa och skriva, och som kantas av fattigdom, trångboddhet och hällregn samt ett överflöd av ouppfyllda löften från myndigheterna. Förtroende byggs inte genom att i skyddsdräkt gå runt och ropa order i telefon utan genom att sitta på huk och respektfullt samspråka med kvinnor och byledare på platser där smittan sprider sig, säger han i sitt sommarprat.

Uppmanar till mod

Även om Johan von Schreeb känner att han kan göra skillnad i katastrofdrabbade länder var valet att åka till Sierra Leone inte enkelt. I sitt sommarprat läser han upp ett sms som han strax efter beskedet från WHO fick från dottern Agnes:

"Aldrig tidigare har vi bett dig att inte åka. Jag kan inte bestämma åt dig vad du ska göra men jag skiter i att jag nu är egoistisk gentemot människor som är i behov av hjälp, jag behöver ha dig hemma nu. Du bestämmer men jag måste få bli besviken på dig om du åker".

– Jag har drivits att utmana och ifrågasätta mina motiv och resultatet av mina insatser. Men kan man ifrågasätta de man älskar? Jag prioriterade bort hennes vädjan. Vem gör det mig till, en kallsinnigt beräknad pappa? Men det fanns en plikt att bidra till att stoppa Ebola. För vad händer om i alla lägger svansen mellan benen när det verkligen gäller?, säger Johan von Schreeb i "Sommar".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.