Kinnunens kritik mot SMHI: "Inga prognoser"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: LEIF HALLBERG

I en debatt i söndagens Agenda beklagar sverigedemokraten Martin Kinnunen att det svenska miljöarbetet går för långsamt.

Samtidigt kritiserar Kinnunen SMHI:s prognoser om hur temperaturen och havsnivåerna kommer att öka.

– Vi har kritiserat prognoserna för att de är så extremt osäkra. Det är inga prognoser utan scenarier, säger han.

Två år har gått sedan det globala Parisavtalet undertecknades av världens ledare. Kärnan i avtalet är att minska utsläppet av växthusgaser och stödja de länder som drabbas av klimatförändringarna. Varje land åtar sig att arbeta för att den globala uppvärmningen ska bli mindre än 2°C grader.

I veckan fyllde avtalet två år och världens ledare träffades för att diskutera klimatarbetet. Frankrikes president Emmanuel Macron uttryckte sitt missnöje över vad man hittills uppnått.

Under söndagskvällens agenda mötes sverigedemokraten Martin Kinnunen och Centerpartiets Rickard Nordin i en debatt om miljön. Båda är kritiska till att utsläppen fortsätter att öka.

Kritik mot SMHI

Martin Kinnunen från SD håller med Macron om att klimatarbetet inte går framåt tillräckligt fort.

– Macron har rätt. Det går inte speciell bra, det är ett ineffektivt arbete. Man behöver tänka om och satsa på teknik och innovation, säger Kinnunen.

Samtidigt som Kinnunen kritiserar hur ineffektivt klimatarbetet är slår han ned på SMHI:s mätningar och hans parti vill sänka anslagen till myndigheten med 11 miljoner.

– Vi vill behålla anslaget på den nivån som de var 2017. Vi har kritiserat prognoserna för att de är så extremt osäkra. Man målar upp skräckscenarion över hur vissa kommuner i teorin ska påverkas om kanske 80 år. Det är inga prognoser utan scenarier, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.