Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinnunen om sitt politiska uppdrag

Vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen avslutades hovrättsförhandlingen mot SD-ledamoten Martin Kinnunen. Foto: Sven Lindwall
SD-politikern säger redan nu att även om han fälls i hovrätten så kommer det inte att påverka hans politiska uppdrag. Foto: Sven Lindwall

Åklagaren vill att riksdagsledamoten Martin Kinnunen döms till villkorlig dom och dagsböter eller samhällstjänst för bokföringsbrott.

SD-politikern säger redan nu att även om han fälls i hovrätten så kommer det inte att påverka hans politiska uppdrag.

– Nej, jag går inte i några tankar på att förändra mitt politiska engagemang, säger Kinnunen.

Vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen avslutades hovrättsförhandlingen mot SD-ledamoten Martin Kinnunen. Han, som var ende styrelseledamot i partiets mediebolag Samtid & Framtid, står åtalad för bokföringsbrott - som han nekar till.

I tingsrätten och nu i hovrätten har Martin Kinnunen skjutit över ansvaret på den konsult som anlitats för att sköta bokföringen och han har hävdat att han inte fick några signaler om att bokföringen i bolaget inte sköttes under det granskade året 2013. Men Expressen kunde redan i våras visa att han fick flera larmrapporter i mejlform om att allt inte stod rätt till i bolaget, men att han inte ville ta tag i sådana "administrativa" frågor.

 

LÄS MER: SD-ledamoten i hovrätten

 

Fängelse inte aktuellt för Martin Kinnunen

 

Mejlen var nu en central del i åklagarens bevisning i hovrätten.

– Mejlen talar sitt tydliga språk. Min uppfattning är att här, senast, borde Martin Kinnunen ha förstått att något inte stod rätt till med bokföringen, säger vice chefsåklagare Jakob Holmberg som drivit målet.

Åklagaren yrkade på att Kinnunen ska dömas för villkorlig dom med samhällstjänst, eller villkorlig dom med dagsböter.

Fängelse är inte aktuellt?

– Nej, inte för hans del. Villkorlig dom innebär att man får en frivårdande påföljd, alltså man behöver inte avtjäna fängelsestraffet utan man får en prövotid under en viss tid, säger Jakob Holmberg.

Martin Kinnunen - som också hördes under tisdagen i hovrätten - sade efter rättegången:

– Jag tycker förhandlingen i dag visade att bevisläget inte har förändrats alls sedan tingsrätten.

 

LÄS MER: SD:s nya fakturabluff

 

Martin Kinnunen: ”Gjorde det som förväntades av mig”

 

En grundfråga handlar om ditt ansvar som styrelseledamot i det här bolaget. Kan du berätta vad du gjorde det granskade året 2013 för att kontrollera att bokföringen sköttes?

– Jag gjorde det som förväntades av mig. Det är min åsikt och det är också det som min advokat framfört.

Och vad gjorde du? Kan du säga rent konkret?

– Jag säkerställde att vi hade en bokförare med väldigt god erfarenhet som hade adekvat utbildning och som skött ekonomin i ett riksdagsparti.

Han (bokföraren, reds anm) skulle månadsrapportera om hur det gick, men det gjorde han inte. Det brydde du dig inte om att kolla?

– Det är precis som Thomas Olsson (Kinnunen advokat, reds anm) redogjorde för i rättssalen. Man måste skilja på ett bolag som är i aktiv fas med väldigt många affärshändelser eller om man har ett bolag som i princip är vilande där det totala bokföringsarbetet ligger på några timmar, någon timme, i veckan, säger Kinnunen och menar att det knappt skedde något i bolaget då.

Om du skulle dömas nu i hovrätten - påverkar det dina politiska uppdrag?

– Jag utgår från att man kommer att fastställa tingsrättens dom för det har inte tillkommit något nytt. Men i övrigt så nej, jag går inte i några tankar på att förändra mitt politiska engagemang, säger Kinnunen.

Dom i målet väntas 6 december.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!