Rättegången mot SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen inleds i dag. Foto: Sven LindwallRättegången mot SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen inleds i dag. Foto: Sven Lindwall

Rättegången mot SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen inleds i dag.

 Foto: Sven Lindwall
Martin Kinnunen i rätten med advokat Thomas Olsson. Foto: Sven LindwallMartin Kinnunen i rätten med advokat Thomas Olsson. Foto: Sven Lindwall

Martin Kinnunen i rätten med advokat Thomas Olsson.

 Foto: Sven Lindwall
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Pelle T NilssonSverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Foto: Pelle T Nilsson

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

 Foto: Pelle T Nilsson

Kinnunen i rätten
för grova skattebrott

Publicerad

Nu har rättegången mot SD-ledamoten Martin Kinnunen börjat i Södertörns tingsrätt.

Han står åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

– Det är skönt att det kommer i gång, det har pågått i över ett år, sade Kinnunen på väg in i rättssalen.

Rättegången som skulle börjat klockan 9 på tisdagsmorgonen blev försenad på grund av Martin Kinnunen. När han cirka en kvart efter utsatt tid dök upp i Södertörns tingsrätt, söder om Stockholm, var han försiktig med kommentarerna:

– Det är skönt att det kommer i gång, det har pågått i över ett år, sade han.

Under förmiddagen har Jakob Holmberg, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten som lett utredningen, hållit sin sakframställan. Han inledde med att dra bakgrunden för bolagshärvan som gäller Sverigedemokraternas mediebolag Samtid & Framtid AB. Miljonrullningen dit började efter att partiet bestämt sig för att köpa ut den förre SD-toppen Erik Almqvist från riksdagen efter att Expressen i november 2012 avslöjat den så kallade järnrörsskandalen.

En av åtalspunkterna gäller just att utbetalningen till Almqvist inte har periodiserats rätt - vilket lett till att Samtid & Framtid AB undanhållit inkomstskatt från staten.

Nekar till brott

Den största summan i målet gäller däremot en faktura som Samtid & Framtid AB skickade till partiets helägda bolag Blåsippan AB i slutet av 2013.

– Det har man inte deklarerat, sade Holmberg om fakturan.

På så sätt undanhöll bolaget cirka 900000 kronor i moms.

Martin Kinnunen, som är ensam styrelseledamot i bolaget, nekar till brott. Det gör också Samtid & Framtid AB:s deklarationsombud Per Björklund som tidigare var partikassör och ekonomichef för SD. Björklund står åtalad för medhjälp till skattebrott och medhjälp till bokföringsbrott. Rättegången pågår under tisdagen och onsdagen. Imorgon kommer bland andra partiets tidigare partisekreterare Björn Söder att höras i rätten.

Samtidigt som rättegången mot Kinnunen hölls en rättegång i Göteborg där SD:s partiledare Jimmie Åkesson är målsägare. Göteborgaren Rozbeh Aslanian pekas där ut för att ha hotat att “plocka” SD-ledaren Jimmie Åkesson vid ett valmöte för snart två år sedan.

Något han nekar till.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag