Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinnunen i rätten
för grova skattebrott

<p>Rättegången mot SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen inleds i dag. <br></p>Foto: Sven Lindwall
<p>Martin Kinnunen i rätten med advokat Thomas Olsson.<br></p>Foto: Sven Lindwall
<p>Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.</p>Foto: Pelle T Nilsson

Nu har rättegången mot SD-ledamoten Martin Kinnunen börjat i Södertörns tingsrätt.

Han står åtalad för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott.

– Det är skönt att det kommer i gång, det har pågått i över ett år, sade Kinnunen på väg in i rättssalen.

Rättegången som skulle börjat klockan 9 på tisdagsmorgonen blev försenad på grund av Martin Kinnunen. När han cirka en kvart efter utsatt tid dök upp i Södertörns tingsrätt, söder om Stockholm, var han försiktig med kommentarerna:

– Det är skönt att det kommer i gång, det har pågått i över ett år, sade han.

Under förmiddagen har Jakob Holmberg, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten som lett utredningen, hållit sin sakframställan. Han inledde med att dra bakgrunden för bolagshärvan som gäller Sverigedemokraternas mediebolag Samtid & Framtid AB. Miljonrullningen dit började efter att partiet bestämt sig för att köpa ut den förre SD-toppen Erik Almqvist från riksdagen efter att Expressen i november 2012 avslöjat den så kallade järnrörsskandalen.

En av åtalspunkterna gäller just att utbetalningen till Almqvist inte har periodiserats rätt - vilket lett till att Samtid & Framtid AB undanhållit inkomstskatt från staten.

Nekar till brott

Den största summan i målet gäller däremot en faktura som Samtid & Framtid AB skickade till partiets helägda bolag Blåsippan AB i slutet av 2013.

– Det har man inte deklarerat, sade Holmberg om fakturan.

På så sätt undanhöll bolaget cirka 900000 kronor i moms.

Martin Kinnunen, som är ensam styrelseledamot i bolaget, nekar till brott. Det gör också Samtid & Framtid AB:s deklarationsombud Per Björklund som tidigare var partikassör och ekonomichef för SD. Björklund står åtalad för medhjälp till skattebrott och medhjälp till bokföringsbrott. Rättegången pågår under tisdagen och onsdagen. Imorgon kommer bland andra partiets tidigare partisekreterare Björn Söder att höras i rätten.

Samtidigt som rättegången mot Kinnunen hölls en rättegång i Göteborg där SD:s partiledare Jimmie Åkesson är målsägare. Göteborgaren Rozbeh Aslanian pekas där ut för att ha hotat att “plocka” SD-ledaren Jimmie Åkesson vid ett valmöte för snart två år sedan.

Något han nekar till.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.