Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinesiske affärsmannen levde lyxliv – mitt under konkurshot

Anna Lindstedt, Kevin Liu och John Meewalla.
Angela Gui. Foto: PRIVAT
Gui Minhai.

Kinesiska affärsmannen Kevin Liu deltog i mötet om Gui Minhai – som föranledde en Säpo-utredning kring ambassadören Anna Lindstedt och affärsmännen. 

Samtidigt som Kevin Liu levt lyxliv har hans svenska bolag begärts i konkurs – och anställda tvingas till rättsliga åtgärder för att få sin lön, skriver DN. 

Enligt tidningen har han ett brett kontaktnät bestående av svenska politiker, professorer och kulturpersonligheter. 

Kevin Liu och John Meewella var med på det kritiserade mötet på Sheraton den 24 och 25 januari i år. På mötet ska en person ha sagt till Angela Gui att hon måste lita på honom, om hon vill se sin pappa Gui Minhai igen.

Kevin Liu är styrelseordförande och John Meewalla är vd på företaget Minisv, som arbetar för att skapa kontakter mellan kinesiska industrier och forskningsinstitut i ”små länder så som Sverige, Norge, Finland och Danmark”, enligt företagets hemsida. 

Magnus Breidne, chef för internationella relationer på Kungliga ingenjörsvetenskap, har tidigare berättat om den kinesiska affärsmannen. 

– Det är mycket ”win-win”-snack. De agerar båda som typiska affärsmän i Kina som vill få någonting gjort. 

 

Levde lyxliv

Enligt DN lever affärsmannen Kevin Liu lyxliv med fina hotell och champagne. Han ska ha uppgett att han är miljardär – samtidigt som hans svenska bolag har begärts i konkurs, enligt tidningen. Anställda tvingas gå till domstol för att få ut sina löner. 

På Sheraton, där mötet om fängslade Gui Minhai hölls, ska han ha skrutit om att han gjort sina förmögenheter på fastigheter och att han är god för en miljard. Enligt egen utsago tillbringar han tio dagar i månaden i sin egen svit på hotellet. 

Kinesen har också ett brett kontaktnät med högt uppsatta personer. Han har setts på bilder med universitetsprofessorer, politiker, landshövdingar och kulturpersonligheter, skriver DN. 

 

 

Anna Lindstedt.Foto: TT NYHETSBYRÅN

”Varit angelägen om att lösa frågan”

Sveriges ambassadör i Peking, Anna Lindstedt hoppades på att affärsmannen skulle bidra till en lösning i Gui Minhai-fallet.   

– Jag tror att hon hade tänkt igenom det ganska noga. Sverige har historiskt sett haft en bra relation med Kina och hon var väldigt angelägen om att lösa frågan, säger Ramon Wyss, tidiagare vice rektor vid KTH, till DN.

Ramon Wyss jobbar nära Kevin Liu och bekräftar att han har goda kontakter i kommunistpartiet. 

– Jag noterade när jag var i Peking att hela den här frågan har varit ett stort hinder i alla officiella relationer, så det är klart att det finns en stark önskan. Det är väl det som har väglett Anna Lindstedt, att hon varit angelägen om att hitta en lösning. Men det är klart att det är olyckligt om hon inte hade någon förankring från UD för kontakten. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.