Kinesiska vändningen: skickar bistånd till Ukraina

Johan Nylander om spänningen i Europa och Kinas ställning till kriget.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
Foto: ROBIN UTRECHT / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL
Kinas president Xi Jinping.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: BEPRESS/ABACA / STELLA PICTURES/BEPRESS/ABACA
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: ALEXEI NIKOLSKY / AP TT NYHETSBYRÅN

Kina har tidigare varit mycket motvilliga att ta parti i konflikten mellan Ukraina och Ryssland.

Men efter ett samtal med USA:s president Joe Biden i fredags tycks landet ha skiftat fot.

Under måndagsmorgonen uppger Kinas utrikesdepartement att de kommer skicka humanitärt bistånd á 14 miljoner kronor till Ukraina genom Röda korset, rapporterar Sky News.

Kina har som bekant stått och vägt mellan att liera sig med Ryssland och blidka väst. Rent krasst har Kina stått i valet och kvalet mellan fortsatt lukrativ handel med Västsfären av världen och ett strategiskt partnerskap med Ryssland, skriver Sky News.

Det har rapporterats av Financial Times att Ryssland skickade en formel begäran till Kina om att få militär hjälp – sedan detta rapporterats hävdade först Ryssland ”fake news” och även Kinas ambassadör i USA menade att det var ”desinformation”.

Kina varit motvilliga

Kina har samtidigt varit mycket motvilliga till att ställa sig bakom de västerländska sanktionerna mot Ryssland, trots uppmaningar, och undviker liksom Ryssland att kalla invasionen för en ”invasion” eller ”krig”. Men har med andra handen uppgett att det är viktigt att värna om alla länders självständighet.

”Kina respekterar alltid att alla länders suveränitet och territoriella integritet respekteras och följer FN:s stadgar och principer”, sa den kinesiske toppdiplomaten Yang Jiechi i ett möte med USA:s säkerhetsrådgivare i förra veckan.

Kassem Hamadé: ”Man letar efter tatueringar på deras kroppar”

Ska kunna koppla dem till väpnade grupper • Kassem Hamadé i Mariupol.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.