Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinesiska UD: Fel av svensk minister att närvara

Kulturminister Amanda Lind delade ut Svenska PEN:s Tucholskypriset till den fängslade förläggaren Gui Minhai på Sven-Harrys konstmuseum.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Gui Minhai.
Kinas ambassadör Gui Congyou hotade med konsekvenser för Sverige om ledande politiker skulle delta vid prisutdelningen av Svenska PEN:s Tucholskypris till den fängslade förläggaren Gui Minhai.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kinas ambassadör i Sverige hotade med att porta kulturministern Amanda Lind från Kina – om hon närvarande vid prisceremonin för Gui Minhai. 

Lind trotsade hotet och genomförde ceremonin – och ambassadörens uttalande har fått kritik från flera politiker i Sverige, bland annat statsministern.

Men kinesiska UD står bakom sin ambassadör:

– Det var fel av den svenska ministern att närvara vid Svenska PEN-klubbens prisutdelning, säger en talesperson till SVT.  

Kinas ambassadör Gui Congyou har varnat för ”konsekvenser” för både Svenska PEN-klubben och kulturminister Amanda Lind – och har inte oväntat fullt stöd från Peking.

– Det var fel av den svenske ministern att närvara, säger Geng Shuang, talesperson för Kinas utrikesdepartement, till SVT Nyheter på måndagen.

– Gui Minhai har behandlats enligt kinesisk lag och har brutit mot den. Kina kräver respekt för sin suveräna lagstiftning.

Amanda Lind trotsade hoten från Kinas ambassad

Tucholskypriset tilldelas en förföljd, hotad eller landsflyktig författare eller publicist, och i år föll valet på svenskkinesiske Gui Minahi, som sitter fängslad i Kina sedan 2015.

Kinas ambassad i Stockholm angrep Svenska PEN-klubben och skrev på sin hemsida att personerna bakom ”denna fars” kommer att drabbas av ”konsekvenser”. 

– Om Amanda Lind, trots vårt råd närvarar vid den här ceremonin, då kommer inga regeringsföreträdare ansvariga för kulturfrågor vara välkommen till Kina, sa Gui Congyou i en intervju med TT.

Trots hoten närvarade kulturministern Amanda Lind vid ceremonin och delade ut priset till Gui Minhai, vars frånvaro markerades med en tom stol på scenen.

VEM ÄR GUI MINHAI:

Den 17 oktober 2015 sågs den svenska förläggaren Gui Minahi lämna sin semesterlägenhet i Thailand. Han försvann sedan i en bil med en okänd kinesisktalande man. Enligt SVT kontaktar han senare fastighetsägaren och ber dem släppa in fyra män som försöker ta med sig hans dator.

I januari 2016 gjorde Gui Minhai, i kinesisk television, ett ”erkännande” om ett 13 år gammalt påstått brott. Enligt versionen han uppgav hade han frivilligt lämnat in sig till kinesiska myndigheter för att ta sitt straff för en bilolycka 2003.

Efter att ha avtjänat ett tvåårigt fängelsestraff för det påstådda brottet släpptes han men greps igen, nu misstänkt för att ha röjt kinesiska statshemligheter utomlands, enligt Kinas myndigheter.

Hans dotter Angela Gui har talar i den amerikanska kongressen och bett om hjälp för att få sin pappa fri.


Kulturministern Amanda Lind delar ut Tucholskypriset till Gui Minhai:

Amanda Lind trotsade hoten från Kinas ambassadör.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.