Kinesiska staten äger svenska vindkraftverk

Vi reder ut skillnaden på klimat och väder.
Foto: POLARBRÖD
Foto: MATS ANDERSSON

Kinesiska statens energiföretag har investerat miljarder i svensk vindkraft. 

Totalt rör det sig om investeringar för mer än 16 miljarder kronor, skriver Sveriges radio Ekot.  

Det statligt ägda kärnkraftbolaget, China General Nuclear Power Corporation, CGN, står för nästan en femtedel av de 90 miljarder som investerats i ny svensk vindkraft. 

För ett år sedan köpte företagets europeiska dotterbolag majoriteten av den första delen i det som ska bli Europas största landbaserade vindkraftspark i Markbygden i Piteå kommun. Totalt har företaget investerat i 321 vindkraftverk i bland annat Bollnäs, Gällivare och Piteå. 

– Kinas investeringar utanför Kina har en direkt koppling till Kinas nationella intressen, säger Oscar Almén, kinaanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, till Ekot. 

”Kan användas som påtryckningsmedel”

Kinaanalytikern menar att man kan se på Kinas investeringar på två olika sätt, som att det är bra eller att det är dåligt. 

– Om man inte ska vara konspiratorisk kan man tänka att det är en investering i förnyelsebar energi. Å andra kan man använda den här typen av ägande som ett påtryckningsmedel.

Dock är inte CGN ensamma som utländska investerare i Sverige. Majoriteten av alla investeringar som görs i svensk vindkraft kommer från utländska investerare, bland annat pensionsbolag, kapitalförvaltare och energibolag. 

Satsar mest på solenergi i världen

Att satsa på vindkraftverk eller solenergi är ingenting nytt för den kinesiska staten. Utöver investeringar i andra länder satsar man även en hel del i Kina. Under 2017 stod man för mer än hälften av världens nyinstallation av solenergi. Och under 2016 installerade landet solpaneler som kunde täcka en fotbollsplan varje timma, något som Expressens kulturmedarbetare Daniel Lindvall tidigare skrivit om.

CGN är svartlistat i USA tillsammans med den kinesiska telekomjätten Huawei. Enligt USA är motiveringen att man ska ha stulit amerikansk kärnteknik för militärt bruk. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.