Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinesiska raketen har kraschat ner i havet

Neil deGrasse Tyson om den skenande raketen.
The Long March sköts upp i april.
Foto: JU ZHENHUA / AP TT NYHETSBYRÅN

Raketen The Long March 5B har nu nått jorden.

Enligt kinesiska myndigheter har den kraschat i Indiska oceanen, uppger AFP.

”Alla som har följt Long marchs 5b nedslag kan slappna av. Raketen har slagit ned”, skriver Space-track på Twitter.

Den 23 ton tunga farkosten färdas med en hisnande hastighet runt jorden. 

Den sköts upp i slutet av april som en av sex moduler som ska bli Kinas rymdstation Tiangong. Och efter raketen fört ut sin last i rymden och kopplat loss den, inträdde raketens kärna i jordens omloppsbana. Där har den sakta dragits tillbaka mot jordens atmosfär.

Nu har den landat på jorden. Efter att ha tagit sig i atmosfären vid 04.30 svensk tid kraschlandade den i Arabiska havet i Indiska oceanen. 

https://twitter.com/SpaceTrackOrg/status/1391230551181316100?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1391230551181316100%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.aftonbladet.se%2F

Kina hävdade i veckan att farkosten inte skulle orsaka någon skada på jorden eftersom det mesta av den skulle brinna upp på vägen ner till jorden. 

Kritiken mot Kina

Astrofysiker och ministrar har de senaste dagarna kritiserat Kina för att låta raketen störta okontrollerat. De flesta raketer faller ner till jorden direkt efter uppskjutning, medan de övre stegen som når omloppsbanan sätter i gång motorn efter avlastning för att kunna styra nedslagspunkten till obebodda platser.

De senaste 30 åren är det bara Kina som låtit sina raketer störta på slumpmässiga platser.

– Det är nonchalant av dem. Det är oansvarigt, säger astrofysikern Jonathan McDowell.

Även USA:s försvarsminister har reagerat på Kinas beslut: 

– Det borde finnas krav för att arbeta säkert och eftertänksamt för oss som är verksamma i rymden. Att man tar sådana här saker i beaktning vid planering och genomförande, sa Lloyd Austin i torsdags.

Så såg det ut när raketen startade

Gigantisk kinesisk raket kan falla rakt ner mot jorden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.