Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinesiska coronahoppet: Akut-vaccin klart i höst

Alla på festen riskerar nu dyra böter eller fängelse.
Zhong Nanshan (i mitten) under en sändning i kinesisk tv.
Foto: DENG HUA / AP TT NYHETSBYRÅN
Kineserna hoppas på ett akutvaccin redan i höst.
Foto: LIU KUN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Ett akutvaccin mot covid-19 – klart redan i höst.

Det hoppas forskarna i Kina på. 

Just nu testar man fem olika vaccin på människor, skriver South China Morning Post. 

Det är Kinas främste virusexpert Zhong Nanshan som påstår att Kina kan ha ett vaccin mot covid-19 klart redan om några månader.

Hans uppskattning har sin grund i de uttalanden som gjordes redan för en månad sedan av Gao Fu, chef för det kinesiska centret för sjukdomskontroll. Där utarbetas riktlinjer som bland annat ska avgöra vem som är berättigad till att få vaccinet.

Fem vaccin, utvecklade av kinesiska forskare, genomgår för närvarande mänskliga försök. Detta enligt uppgifter från landets regering som publicerades på söndagen.

Vaccinet gav ett effektivt skydd

En kandidat till ett framtida vaccin är framtagen av Beijing Institute of Biological Products (ungefär Pekings institut för biologiska produkter). Det framgår av data som släpptes i lördags.

Uppgifterna visar att vaccinet gav ett mycket effektivt skydd mot Sars-CoV-2, viruset som orsakar covid-19. Apor immuniserades två gånger på dag noll och dag 14, medan en placebogrupp gavs saltlösning, skriver South China Morning Post.

På dag 24 exponerades samtliga apor för Sars-CoV-2.

”Sammantaget visade resultaten att både lågdos och högdos (av vaccin) gav ett mycket effektivt skydd mot Sars-CoV-2 i aporna”, skriver forskarna.

Ett annat dotterbolag, Wuhan Institute of Biological Products, genomför mänskliga försök med ett annat vaccin. Man har byggt stora produktionsanläggningar som kan tillverka 200 miljoner doser av vaccin per år, skriver tidningen vidare.


CEPI-chefen om kostnaderna, fördelarna och tidsramen för covid-19-vaccin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.