Under förra veckan publicerade Expressen granskningar av frilansjournalisten och medarbetaren Jojje Olsson som rörde Kinas H&M-bojkott.
Texterna beskriver det politiska spel som den statsorkestrerade bojkotten är en del av.
Ambassadens glåpord mot Jojje Olsson innan hotet
Under torsdagen fick Jojje Olsson ett mejl från kinesiska ambassadens politiska sektion. I sig inget ovanligt då han är van vid att få obehagliga mejl från ambassaden där han uppmanas att sluta rapportera kring Kina – men detta mejl stack ut.
– Tonen är mer hotfull än vanligt, säger Jojje Olsson som är baserad i Taiwan.
Efter att han blivit anklagad för att konspirera med separatister i Taiwan, sprida desinformation för att provocera fram Kinafientlighet, blivit beskriven som ”oärlig” och ”moraliskt korrumperad”, avslutas mejlet med meningen:
”Vi uppmanar dig att omedelbart upphöra med dina felaktiga handlingar, i annat fall kommer du till slut att möta konsekvenserna av dina handlingar”.
Vilka är konsekvenserna som Kina skulle kunna ge dig?
– Det är väldigt väldigt vanligt att kinesiska myndigheter ägnar sig åt exempelvis karaktärsmord, ryktesspridning och att skjuta budbäraren i den här kampanjen som de driver. De kan sätta i gång en smutskastningskampanj för att försöka försämra min trovärdighet. Det kan också handla om cyberintrång eller cyberattacker.
Expressen söker ambassadens politiska sektion med frågan om vilka konsekvenser de syftar på att Jojje Olsson ska möta om han fortsätter rapportera om Kina.
Reportrar utan gränser: ”Grund för polisanmälan”
Erik Halkjaer är ordförande för den internationella organisationen Reportrar utan gränser i Sverige, och har tagit del av mejlet.
– De första två meningarna är direkt otrevliga, det är inget man vill ha som seriös journalist och bevakare. Okej att ambassaden kanske inte är nöjd med hans bevakning men det kan man uttrycka på olika sätt. Det här är bara otrevligt och hotfullt. Och den sista meningen är dessutom ett hot som jag skulle vilja påstå är grund för en polisanmälan. Jojje Olsson ska ha all solidaritet och allt stöd han kan få.
Erik Halkjaer anser att regeringen bör lägga i en ny växel i det diplomatiska hanterandet av Kina.
– Det är uppenbart att vad regeringen än har gjort, att kalla upp ambassadören x antal gånger till UD har inte hjälpt, det fortsätter. Och samtidigt sitter svenska medborgaren Gui Minhai 2 000 dagar i kinesiskt fängelse, utan att det blir konsekvenser. Så det är uppenbart att svenska regeringen måste agera tuffare mot Kina.
Halkjaer: Hoten mot journalister en del av en global mediestrategi
Jojje Olsson ser en tendens till undfallenhet mot Kina.
– Jag tror att om det hade varit den ryska ambassaden som hade skickat mejl på det här sättet hade reaktionerna från svenska myndigheter blivit mycket starkare. Det finns fortfarande en tendens att inte reagera riktigt lika starkt mot den kinesiska ambassaden som hotar och försöker påverka, säger han.
Reportrar utan gränser har författat rapporter, både i Sverige och internationellt, om Kinas agerande mot utländska journalister.
– Det är en del av deras globala mediestrategi att hota journalister på det här sättet, säger Erik Halkjaer.
Han anser att mejlet är anmärkningsvärt.
– När kinesiska ambassaden skickar det här så har de sänkt sig till trollnivå.
Märkliga formuleringen i mejlet: ”Sätter krokben för sig själva”
Jojje Olsson tolkar den hotfulla tonen i mejlet som att Kina blir allt mer frustrerat över den negativa uppmärksamhet som Kinas politik får i Sverige och andra västerländska demokratier. I samma sammanhang ingår sanktionerna som Kina har utfärdat, bland annat mot den svenska forskaren Björn Jerdén, centrumchef vid Utrikespolitiska institutet, menar Jojje Olsson.
– En rolig sak är att de i mejlet skriver att jag inte kan vara någon Kinaexpert, eftersom jag inte varit i Kina på mer än fem år. Jag har ju bott i Taiwan under den tiden. När de skriver på det sättet medger de att Taiwan inte är en del av Kina, så de sätter krokben för sig själva i ett försök att använda den här propagandan.