Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kinesiska ambassaden svartmålar Kurdo Baksi

Journalisten om yttrandefriheten i Hongkong.
Kinesiska ambassaden vill svartmåla författaren och debattören Kurdo Baksi.
Gui Minhai har suttit frihetsberövad i snart fyra år utan rättegång. Foto: PRIVAT / ANGELA GUI
Kurdo Baksi uppmanade president Xi Jingping att frige den fängslade förläggaren Gui Minhai. Foto: XIE HUANCHI / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

I en debattartikel i Svenska dagbladet uppmanar författaren Kurdo Baksi Kina att göra som Bamse – vara snälla och frige fängslade förläggaren Gui Minhai.

Nu har kinesiska ambassaden gått ut och svartmålat Baksi, och kallat hans uttalande skrupellösa, galna, och löjeväckande.

– Det är inte första gången som de kallar mig galen. Vad som retar mig mest är att de angriper mig som person och inte det jag skriver, säger Kurdo Baksi till Svenska dagbladet

Den 9 september lät Svenska dagbladet publicera en debattartikel av författaren och debattören Kurdo Baksi – där han uppmanade den kinesiske presidenten Xi Jinping att ta efter seriefiguren Bamse.

Nu har Kinas ambassad svartmålat Baksi, och uppmanat svenska medier att inte ge honom utrymme, skriver Svenska dagbladet.

– Alla har rätt att ha synpunkter på innehållet i tidningen, men Svenska Dagbladet kommer självklart inte att ge efter för sådana här påtryckningar för att försöka tysta vissa röster, säger Anna Careborg, Svenska dagbladets ansvarige utgivare, till tidningen.

Bakgrunden till ambassadens uttalande är fängslandet av den svenske förläggaren Gui Minhai. I sin debattartikel uppmanar Kurdo Baksi Kina att ”bete sig snällare” och frige förläggaren, som suttit frihetsberövad i snart fyra år utan rättegång.

”President Xi Jinping, Du har väl läst om våra svenska barnböcker om Pippi Långstrump och björnen Bamse? Försök följa deras devis – att vara rättvis och snäll”, skriver Baksi i sin debattartikel.

Ambassaden: ”Fantasi och självbedrägeri”

I ett uttalande på kinesiska ambassadens hemsida kallar en talesperson Kurdo Baksi uttalanden ”löjeväckande”, och anklagar honom för att sprida felaktiga uppgifter.

”Vi är återigen chockade av denna ignorans och galenskap, och vi fördömer hans extrema och skrupellösa beteende mot Kina”, går det att läsa.

Dessutom kritiserar ambassaden Baksis engagemang för demokratirörelsen i Hongkong.

”Vi uppmanar honom till att inte leva i en värld av fantasi och självbedrägeri, och aldrig underskatta svenska folkets förmåga att avgöra rätt från fel. Vi hoppas att relevanta svenska medier inte ger honom en plattform till hans underlägsna agerande, och att svensk offentlighet avvisar han löjeväckande påstående, och bidrar med positiv energi till relationen mellan Kina och Sverige”, skriver ambassaden.

– Det är inte första gången som de kallar mig galen. Vad som retar mig mest är att de angriper mig som person och inte det jag skriver, säger Kurdo Baksi till Svenska dagbladet.