Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kinesiska ambassaden fördömer politikerkrav

Expressens medarbetare och Kinakännaren Jojje Olsson uppmanades i ett hotfullt mejl från kinesiska ambassaden att avsluta sin rapportering. ”Vi uppmanar dig att omedelbart upphöra med dina felaktiga handlingar, i annat fall kommer du till slut att möta konsekvenserna av dina handlingar”, skrev de.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

Kinas ambassad i Stockholm fördömer kravet från SD och KD på att ambassadör Gui Congyou ska utvisas efter ambassadens hotmejl till journalisten Jojje Olsson.

”Kina är ett artigt och respektfullt land som tror på ömsesidig respekt. Det är bara när man respekterar andra som man själv blir respekterad”, skriver ambassaden i ett uttalande.

I torsdags fick Kinakännaren och Expressenmedarbetaren Jojje Olsson ett hotfullt mejl från kinesiska ambassaden med uppmaningen att avsluta rapporteringen – eller ”möta konsekvenserna av dina handlingar”.  

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har även tidigare krävt att Kinas ambassadör Gui Congyou utvisas från Sverige. Efter att mejlet till Jojje Olsson blev känt upprepade de sitt krav.

– Ambassadören har kallats upp vid upprepade tillfällen och det har inte hjälpt. Han behöver förklaras persona non grata, sade Lars Adaktusson, utrikespolitisk talesperson för KD, på fredagen.

Markus Wiechel, utrikespolitisk talesperson för SD, sade:

– Redan 2019 ställde vi krav på att han ska vara icke önskvärd här. Det var efter att han hotat journalister och politiker, vilket är helt oacceptabelt.

Kinas ambassad: ”Felaktiga kommentarer”

Nu slår ambassaden tillbaka. I ett uttalande på den egna hemsidan heter det att ”vissa politiker från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har fällt felaktiga kommentarer om Kina och kinesisk-svenska relationer, vilket vi fördömer och starkt motsätter oss”

Ambassaden anser att SD- och KD-politikerna anser sig ha rätt att smutskasta och ljuga om Kina, kommunistpartiet och regeringen utan att Kina får komma med klargöranden.

”För de här politikerna betyder 'yttrandefrihet' att ha friheten att sprida lögner om Kina.”

”Kina är ett artigt och respektfullt land som tror på ömsesidig respekt. Det är bara när man respekterar andra som man själv blir respekterad”, skriver ambassaden i uttalandet.

Ann Linde: Han utvisas inte

Sveriges utrikesminister Ann Linde kommenterade på lördagen kraven om att utvisa Gui Congyou. Hon meddelade då att det inte är aktuellt, med motiveringen:

”Sverige utvisar inte ambassadörer för att göra politiska markeringar.”

Samtidigt kritiserade hon ambassadörens ton mot Jojje Olsson.

”Det är självfallet helt oacceptabelt att en ambassad gör hotfulla uttalanden mot en journalist”, skrev hon i en kommentar.

Expressen har sökt Kinas ambassad i flera dagar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.